Sposób przygotowania:
Masło roztop i wystudź. Mąkę odmierz i przesiej przez sitko.
W małym garnku podgrzej lekko mleko. Wmieszaj z jedną łyżką cukru, drożdżami oraz jedną łyżką odmierzonej już mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Żółtka z czterema łyżkami cukru oraz cukrem wanilinowym ubij mikserem. Masa powinna być jasna i puszysta.
Teraz wszystko ze sobą połącz. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, ubite żółtka, roztopione masło oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj do ciasta wódkę i dalej wyrabiaj.
* Ja użyłam do tego miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Trwało to dosłownie parę minut.
* Ciasto ciągle będzie lekko klejące, ale nie dodawaj mąki. Po wyrośnięciu ciasto będzie się już ładnie zagniatać.
Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż je na posypany mąką blat i ponownie delikatnie zagnieć.
Pączki można nadziać po usmażeniu używając szprycy lub nałożyć marmoladę przed smażeniem: Każdą część ciasta rozpłaszcz na dłoni, nałóż na nią łyżeczkę marmolady, dokładnie zaklej pączek, następnie uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i odłóż do wyrośnięcia.
* Ja lubię nadziewać pączki przed smażeniem (jest mniej roboty). Niestety jest wtedy ryzyko, że w trakcie smażenia pączek się rozklei.
Do garnka wlej olej, dodaj smalec i pomału go podgrzewaj aż osiągnie temp. 170℃.
* Jeśli nie masz termometru wsadź do oleju drewniany patyczek. Jeśli tworzą się na nim bąbelki to znaczy, że olej powinien być gotowy.
* Pączki po włożeniu na olej powinny w nim swobodnie pływać. Im szerszy garnek tym więcej pączków się w nim zmieści na raz, ale też więcej oleju zużyjesz.
Do gorącego oleju wkładaj pączki wyrośniętą stroną w dół. (Odwrotnie niż leżały na blacie). Smaż pączki z każdej strony ok. 2minuty.
* Pączki powinny się smażyć na małym ogniu, aby zbyt szybko się nie rumieniły.
Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Wystudzone pączki możesz nadziać (jeśli nie zrobiłeś/aś tego przed smażeniem), posypać cukrem pudrem, moczyć w lukrze lub roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie.
Przepis na lukier znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz