Przejdź do głównej zawartości

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia.
Składniki:

  • z szynką szwarcwaldzką 
- pszenna tortilla
- szynka szwarcwaldzka
- ser żółty (może być tarty)
- ketchup, majonez
  • z łososiem
- pszenna tortilla
- wędzony łosoś
- serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette)
- ew. rukola
  • z warzywami
- pszenna tortilla
- ser żółty (może być tarty)
- sałata
- papryka
- ogórek zielony/kanapkowy
- ketchup, majonez
  • z kurczakiem
- pszenna tortilla
- filet z kurczaka
  Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu.
- ser żółty (może być tarty)
- papryka
- ketchup, majonez
Sposób przygotowania:

 Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon. Ułóż nadziane tortille ciasno obok siebie i odłóż do lodówki. Przed podaniem pokrój rollsy w 2 cm plastry i gotowe! 

*Jeśli będą się odwijać możesz je spiąć wykałaczką.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.