Słodki lukier to nieodzowny element świątecznych pierniczków. Dzięki niemu możemy pięknie przyozdobić ciasteczka nie wydając majątku na gotowe produkty do ich ozdoby.
Lukier wcale nie musi być biały. Wystarczy kupić barwniki spożywcze, dodać je do lukru i pierniczki nabiorą pięknych kolorów.
Przepis na lukier przyda się również do innych ciast np. makowca, a już niedługo polejemy nim pączki na tłusty czwartek 😉.
Składniki:
- 1 białko / 5 łyżek wody
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
Białko porządnie ubij. Następnie pomału dodawaj do niego cukier puder cały czas miksując. Na samym końcu dodaj sok z cytryny.
Lukier powinien być biały, gęsty ale lejący.
*Ilość cukru zależy od ilości białka, więc ciężko jest podać dokładne proporcje.
Jeśli chcesz użyć wody zamiast białka, wystarczy, że wlejesz do cukru pudru wodę i porządnie wymieszasz.
*Jeśli zabraknie Ci cukru pudru, wystarczy że zmielisz zwykły cukier młynkiem do kawy 😉.
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz