Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości.
Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :)
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny.
- marchewka
- cebula
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 2 łyżki margaryny
- olej
- 1 płaska łyżeczka Vegety
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w plastry, przypraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Następnie oprósz mąką i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
W dosyć szerokim garnku na małym ogniu roztop margarynę, wrzuć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i wkładaj podsmażone kawałki mięsa.
Cebulę pokrój w półplasterki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na patelni na której smażyło się mięso. Gotowe warzywa dodaj do garnka.
*Schab zazwyczaj robię bez marchewki.
Dolej wody tak, aby przykryła całe mięso. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej trochę wody. Pod koniec duszenia dosyp do mięsa Vegetę.
* Wodę dolewam przegotowaną, bądź przefiltrowaną.
* Dzięki Vegecie nie trzeba specjalnie doprawiać sosu.
Kiedy mięso będzie już miękkie, a sos nie do końca się zredukuje (będzie zbyt rzadki), można zagęścić go mąką. Odlej pół szklanki sosu, wsyp do niego mąkę i porządnie wymieszaj. Dolej rozrobioną mąkę do sosu.
*rozrobioną w odrobinie sosu mąkę wlewam do mięsa pomału, mieszając sos i sprawdzając jego konsystencję.
Smacznego!
Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :)
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny.
- marchewka
- cebula
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 2 łyżki margaryny
- olej
- 1 płaska łyżeczka Vegety
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w plastry, przypraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Następnie oprósz mąką i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
W dosyć szerokim garnku na małym ogniu roztop margarynę, wrzuć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i wkładaj podsmażone kawałki mięsa.
Cebulę pokrój w półplasterki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na patelni na której smażyło się mięso. Gotowe warzywa dodaj do garnka.
*Schab zazwyczaj robię bez marchewki.
Dolej wody tak, aby przykryła całe mięso. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej trochę wody. Pod koniec duszenia dosyp do mięsa Vegetę.
* Wodę dolewam przegotowaną, bądź przefiltrowaną.
* Dzięki Vegecie nie trzeba specjalnie doprawiać sosu.
Kiedy mięso będzie już miękkie, a sos nie do końca się zredukuje (będzie zbyt rzadki), można zagęścić go mąką. Odlej pół szklanki sosu, wsyp do niego mąkę i porządnie wymieszaj. Dolej rozrobioną mąkę do sosu.
*rozrobioną w odrobinie sosu mąkę wlewam do mięsa pomału, mieszając sos i sprawdzając jego konsystencję.
Smacznego!
Zapowiada się smacznie - trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuń