Przejdź do głównej zawartości

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości.

Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :)

Składniki:

- 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny.
- marchewka
- cebula
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 2 łyżki margaryny
- olej
- 1 płaska łyżeczka Vegety
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie
- woda

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w plastry, przypraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Następnie oprósz mąką i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
W dosyć szerokim garnku na małym ogniu roztop margarynę, wrzuć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i wkładaj podsmażone kawałki mięsa.
Cebulę pokrój w półplasterki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na patelni na której smażyło się mięso. Gotowe warzywa dodaj do garnka.

*Schab zazwyczaj robię bez marchewki.

Dolej wody tak, aby przykryła całe mięso. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej trochę wody. Pod koniec duszenia dosyp do mięsa Vegetę.

* Wodę dolewam przegotowaną, bądź przefiltrowaną.
* Dzięki Vegecie nie trzeba specjalnie doprawiać sosu.

Kiedy mięso będzie już miękkie, a sos nie do końca się zredukuje (będzie zbyt rzadki), można zagęścić go mąką. Odlej pół szklanki sosu, wsyp do niego mąkę i porządnie wymieszaj. Dolej rozrobioną mąkę do sosu.

*rozrobioną w odrobinie sosu mąkę wlewam do mięsa pomału, mieszając sos i sprawdzając jego konsystencję. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.