Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt orzechowy

Tradycyjny tort pieczony przez moją babcię na rodzinne uroczystości składa się z dwóch blatów biszkoptu oraz biszkoptu orzechowego przekładanych maślanym kremem. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na drugi, orzechowy biszkopt.

Składniki:
* Używam szklanki o pojemności 250ml.
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

* Biszkopt zazwyczaj piekę w okrągłej blasze o średnicy 28cm. Jeśli jest zbyt wysoki, przekrajam go na dwa blaty biszkoptowe i ten drugi wykorzystuję do innego deseru.

Białka oddziel od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywna pianę, po czym pomału dodawaj drobny cukier. Miksuj tak długo, aż nie będzie czuć w białku kryształków cukru.
* Jeśli używasz zwykłego cukru możesz rozdrobnić go blenderem 😉

Żółtka ubij z proszkiem do pieczenia oraz octem.
Przełóż żółtka do ubitego białka i wymieszaj. 

Przesiej do tego mąkę, dodaj zmielone orzechy i wszystko delikatnie połącz.

* Mielone orzechy włoskie można kupić gotowe, lepiej jednak samemu je zmielić. Jeśli masz taką możliwość rozłup orzechy włoskie a następnie zmiel je w maszynce o tarce jak do bułki tartej czy do ziemniaków na placki ziemniaczane. Chodzi o to, aby orzechy były jak najbardziej suche. Te kupne są bardziej mokre niż te własnoręcznie zmielone. Tutaj widać różnicę:


Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej gotową masę.
Piecz ok 20 minut w 180 stC.
Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia i ok. 15 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek. Biszkopt może opaść.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.