Tradycyjny tort pieczony przez moją babcię na rodzinne uroczystości składa się z dwóch blatów biszkoptu oraz biszkoptu orzechowego przekładanych maślanym kremem. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na drugi, orzechowy biszkopt.
Składniki:- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
* Biszkopt zazwyczaj piekę w okrągłej blasze o średnicy 28cm. Jeśli jest zbyt wysoki, przekrajam go na dwa blaty biszkoptowe i ten drugi wykorzystuję do innego deseru.
Białka oddziel od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywna pianę, po czym pomału dodawaj drobny cukier. Miksuj tak długo, aż nie będzie czuć w białku kryształków cukru.
* Jeśli używasz zwykłego cukru możesz rozdrobnić go blenderem 😉
Żółtka ubij z proszkiem do pieczenia oraz octem.
Przełóż żółtka do ubitego białka i wymieszaj.
Przesiej do tego mąkę, dodaj zmielone orzechy i wszystko delikatnie połącz.
* Mielone orzechy włoskie można kupić gotowe, lepiej jednak samemu je zmielić. Jeśli masz taką możliwość rozłup orzechy włoskie a następnie zmiel je w maszynce o tarce jak do bułki tartej czy do ziemniaków na placki ziemniaczane. Chodzi o to, aby orzechy były jak najbardziej suche. Te kupne są bardziej mokre niż te własnoręcznie zmielone. Tutaj widać różnicę:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej gotową masę.
Piecz ok 20 minut w 180 stC.
Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia i ok. 15 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek. Biszkopt może opaść.
Komentarze
Prześlij komentarz