Zamieszczam coraz więcej słodkich przepisów, więc pora na podstawę wielu ciast i tortów.
Przepis na biszkopt mojej babci, który zawsze wychodzi.
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywna pianę, po czym pomału dodawaj drobny cukier. Miksuj tak długo, aż nie będzie czuć w białku kryształków cukru.
* Jeśli używasz zwykłego cukru możesz rozdrobnić go blenderem 😉
Żółtka ubij z proszkiem do pieczenia oraz octem.
Przełóż żółtka do ubitego białka i wymieszaj. Przesiej do tego mąkę i wszystko delikatnie połącz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej gotową masę.
Piecz ok 20 minut w 180 stC.
Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia i ok. 15 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek. Biszkopt może opaść.
* Z tego przepisu zazwyczaj robię biszkopt w okrągłej blasze. Na zdjęciach jest zrobiony w dużej prostokątnej blasze, dlatego nie jest zbyt wysoki.
Powodzenia.
Przepis na biszkopt mojej babci, który zawsze wychodzi.
Składniki:
- 5 jajek- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywna pianę, po czym pomału dodawaj drobny cukier. Miksuj tak długo, aż nie będzie czuć w białku kryształków cukru.
* Jeśli używasz zwykłego cukru możesz rozdrobnić go blenderem 😉
Żółtka ubij z proszkiem do pieczenia oraz octem.
Przełóż żółtka do ubitego białka i wymieszaj. Przesiej do tego mąkę i wszystko delikatnie połącz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej gotową masę.
Piecz ok 20 minut w 180 stC.
Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia i ok. 15 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek. Biszkopt może opaść.
* Z tego przepisu zazwyczaj robię biszkopt w okrągłej blasze. Na zdjęciach jest zrobiony w dużej prostokątnej blasze, dlatego nie jest zbyt wysoki.
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz