Przejdź do głównej zawartości

Tort z porzeczką

Długo szukałam inspiracji na tort z okazji urodzin teściowej. Rzadko piekę ciasta a co dopiero torty, więc chciałam aby było to coś zaskakującego. Jednocześnie zrobienie tortu musiało być dosyć proste i szybkie, ponieważ nie mam w tym dużego doświadczenia tym bardziej przy dwójce dzieci.
W końcu znalazłam. Połączenie lekkiego, słodkiego kremu i kwaśnej porzeczki. To było to!
Składniki:

- Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
- 1/2 szklanki słodkiej herbaty owocowej lub czarnej z cytryną

Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g masła 82%

- dżem porzeczkowy
- owoce

Sposób przygotowania:

Biszkopt upiecz w okrągłej blasze według TEGO przepisu. Wystudzony biszkopt przekrój tak, aby otrzymać 3 placki.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawaj pomału serek mascarpone.
Biszkopt namocz delikatnie herbatą.

*Możesz użyć do tego łyżeczki lub torebki po herbacie.

Rozsmaruj na biszkopcie 1/3 kremu, następnie na krem nałóż dżem i przykryj biszkoptem.
Biszkopt ten również namocz herbatą i posmaruj drugą częścią kremu. Na kremie znów rozsmaruj dżem i przykryj ostatnim plackiem biszkoptu.

* Jeśli dżem ma bardzo "zbitą" konsystencję, porządnie go wymieszaj- będzie go łatwiej rozprowadzić na kremie.

Wierzch tortu oraz jego boki posmaruj pozostałym kremem i wsadź tort do lodówki.

Rozpuść obie czekolady na parze.
"Na parze"czyli: Do większego garnuszka wlej trochę wody i wstaw na gaz. W drugim garnuszku lub misce rozdrobnij czekoladę i ustaw na większym garnku z gotującą się wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, wtedy pomału dodawaj masło.

* Czekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Tego nie próbowałam- nie wiem więc, czy potem masło się w niej rozpuści

Czekoladę wlej do rękawa cukierniczego, szprycy lub za pomocą łyżki rozprowadź na wierzchu zimnego tortu. Jeśli chcesz zrobić tak jak na zdjęciu- spływającą czekoladę, wystarczy "popchnąć" czekoladę z brzegu tortu. Dużo filmów jak to zrobić znajdziesz na internecie ;)

 * Ja wykorzystałam butelkę "z dzióbkiem". Wlałam do niej czekoladę i zaczęłam od wyciskania czekolady na brzeg tortu, potem wypełniłam środek. Trzeba to robić dosyć szybko, bo czekolada zastyga.

Tort wystarczy ozdobić owocami i wstawić do lodówki, żeby czekolada całkiem zastygła.

Powodzenia!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.