Długo szukałam inspiracji na tort z okazji urodzin teściowej. Rzadko piekę ciasta a co dopiero torty, więc chciałam aby było to coś zaskakującego. Jednocześnie zrobienie tortu musiało być dosyć proste i szybkie, ponieważ nie mam w tym dużego doświadczenia tym bardziej przy dwójce dzieci.
W końcu znalazłam. Połączenie lekkiego, słodkiego kremu i kwaśnej porzeczki. To było to!
Składniki:
- Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
- 1/2 szklanki słodkiej herbaty owocowej lub czarnej z cytryną
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g masła 82%
- dżem porzeczkowy
- owoce
Sposób przygotowania:
Biszkopt upiecz w okrągłej blasze według TEGO przepisu. Wystudzony biszkopt przekrój tak, aby otrzymać 3 placki.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawaj pomału serek mascarpone.
Biszkopt namocz delikatnie herbatą.
*Możesz użyć do tego łyżeczki lub torebki po herbacie.
Rozsmaruj na biszkopcie 1/3 kremu, następnie na krem nałóż dżem i przykryj biszkoptem.
Biszkopt ten również namocz herbatą i posmaruj drugą częścią kremu. Na kremie znów rozsmaruj dżem i przykryj ostatnim plackiem biszkoptu.
* Jeśli dżem ma bardzo "zbitą" konsystencję, porządnie go wymieszaj- będzie go łatwiej rozprowadzić na kremie.
Wierzch tortu oraz jego boki posmaruj pozostałym kremem i wsadź tort do lodówki.
Rozpuść obie czekolady na parze.
"Na parze"czyli: Do większego garnuszka wlej trochę wody i wstaw na gaz. W drugim garnuszku lub misce rozdrobnij czekoladę i ustaw na większym garnku z gotującą się wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, wtedy pomału dodawaj masło.
* Czekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Tego nie próbowałam- nie wiem więc, czy potem masło się w niej rozpuści
Czekoladę wlej do rękawa cukierniczego, szprycy lub za pomocą łyżki rozprowadź na wierzchu zimnego tortu. Jeśli chcesz zrobić tak jak na zdjęciu- spływającą czekoladę, wystarczy "popchnąć" czekoladę z brzegu tortu. Dużo filmów jak to zrobić znajdziesz na internecie ;)
* Ja wykorzystałam butelkę "z dzióbkiem". Wlałam do niej czekoladę i zaczęłam od wyciskania czekolady na brzeg tortu, potem wypełniłam środek. Trzeba to robić dosyć szybko, bo czekolada zastyga.
Tort wystarczy ozdobić owocami i wstawić do lodówki, żeby czekolada całkiem zastygła.
Powodzenia!
W końcu znalazłam. Połączenie lekkiego, słodkiego kremu i kwaśnej porzeczki. To było to!
Składniki:
- Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
- 1/2 szklanki słodkiej herbaty owocowej lub czarnej z cytryną
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g masła 82%
- dżem porzeczkowy
- owoce
Sposób przygotowania:
Biszkopt upiecz w okrągłej blasze według TEGO przepisu. Wystudzony biszkopt przekrój tak, aby otrzymać 3 placki.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawaj pomału serek mascarpone.
Biszkopt namocz delikatnie herbatą.
*Możesz użyć do tego łyżeczki lub torebki po herbacie.
Rozsmaruj na biszkopcie 1/3 kremu, następnie na krem nałóż dżem i przykryj biszkoptem.
Biszkopt ten również namocz herbatą i posmaruj drugą częścią kremu. Na kremie znów rozsmaruj dżem i przykryj ostatnim plackiem biszkoptu.
* Jeśli dżem ma bardzo "zbitą" konsystencję, porządnie go wymieszaj- będzie go łatwiej rozprowadzić na kremie.
Wierzch tortu oraz jego boki posmaruj pozostałym kremem i wsadź tort do lodówki.
Rozpuść obie czekolady na parze.
"Na parze"czyli: Do większego garnuszka wlej trochę wody i wstaw na gaz. W drugim garnuszku lub misce rozdrobnij czekoladę i ustaw na większym garnku z gotującą się wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, wtedy pomału dodawaj masło.
* Czekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Tego nie próbowałam- nie wiem więc, czy potem masło się w niej rozpuści
Czekoladę wlej do rękawa cukierniczego, szprycy lub za pomocą łyżki rozprowadź na wierzchu zimnego tortu. Jeśli chcesz zrobić tak jak na zdjęciu- spływającą czekoladę, wystarczy "popchnąć" czekoladę z brzegu tortu. Dużo filmów jak to zrobić znajdziesz na internecie ;)
* Ja wykorzystałam butelkę "z dzióbkiem". Wlałam do niej czekoladę i zaczęłam od wyciskania czekolady na brzeg tortu, potem wypełniłam środek. Trzeba to robić dosyć szybko, bo czekolada zastyga.
Tort wystarczy ozdobić owocami i wstawić do lodówki, żeby czekolada całkiem zastygła.
Powodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz