Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowo - serowa

Mój mąż kiedyś w restauracji spróbował zupy cebulowej. Zachwycał się i zachwycał. Ja, nigdy nie jedząc tej zupy - podjęłam wyzwanie. Zrobię jeszcze lepszą. Okazało się, że jest to naprawdę proste a efekt jest WOW. Polecam, Tobie na pewno też się uda.

Składniki:

  • 1 litr bulionu (ja używam drobiowego)

  • 5 dużych cebul

  • 40g masła

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 serek topiony śmietankowy

  • ser gruyère/ grana padano/ mozzarella

  • bagietka

Sposób przygotowania:


Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce. Masło rozpuść na patelni lub w garnku, dodaj cebulę. Po chwili smażenia cebuli dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Cebulę smaż na małym ogniu co chwilę mieszając, aż zacznie się rumienić.

Trwa to dosyć długo ok. 30 minut.

Do zeszklonej cebuli wlej bulion. Do gotującej się zupy dodaj serek śmietankowy i porządnie wymieszaj aż ser się roztopi. Zupę przypraw solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu jeszcze 10 -15 minut.

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą z nich posmaruj masłem lub skrop oliwą. Ułóż na blasze wyłożonej papierem, posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku w 180℃ do zarumienienia. 

Możesz również pokrojoną bagietkę posmarować masłem lub oliwą i usmażyć z obu stron na patelni a następnie posypać serem 😊.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.