Mój mąż kiedyś w restauracji spróbował zupy cebulowej. Zachwycał się i zachwycał. Ja, nigdy nie jedząc tej zupy - podjęłam wyzwanie. Zrobię jeszcze lepszą. Okazało się, że jest to naprawdę proste a efekt jest WOW. Polecam, Tobie na pewno też się uda.
Składniki:
1 litr bulionu (ja używam drobiowego)
5 dużych cebul
40g masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy
ser gruyère/ grana padano/ mozzarella
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce. Masło rozpuść na patelni lub w garnku, dodaj cebulę. Po chwili smażenia cebuli dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Cebulę smaż na małym ogniu co chwilę mieszając, aż zacznie się rumienić.
Trwa to dosyć długo ok. 30 minut.
Do zeszklonej cebuli wlej bulion. Do gotującej się zupy dodaj serek śmietankowy i porządnie wymieszaj aż ser się roztopi. Zupę przypraw solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu jeszcze 10 -15 minut.
Bagietkę pokrój na kromki. Każdą z nich posmaruj masłem lub skrop oliwą. Ułóż na blasze wyłożonej papierem, posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku w 180℃ do zarumienienia.
Możesz również pokrojoną bagietkę posmarować masłem lub oliwą i usmażyć z obu stron na patelni a następnie posypać serem 😊.
Komentarze
Prześlij komentarz