Przejdź do głównej zawartości

Gofry

Długo szukałam dobrego przepisu na gofry. Zazwyczaj wychodziły mi miękkie „papucie”, nawet po studzeniu gofrów na kratce. Ostatnio, na dzień dziecka podjęłam jeszcze jedną próbę znalezienia idealnego przepisu na ciasto na gofry. Na forach powtarzał się jeden, prosty przepis. Jest genialny!
(Pochodzi on od producenta gofrownicy)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp odrobinę soli i ubij je na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ubij mikserem żółtka razem z cukrem. Do żółtek dodaj olej oraz wodę i porządnie wymieszaj.
Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie wymieszaj mikserem.
Na koniec dodaj ubite białko i delikatnie połącz ciasto.

Gofry piecz ok. 7 minut każdy w dobrze nagrzanej gofrownicy. 
Pamiętaj, żeby po wyciągnięciu gofra wystudzić go na kratce, będzie wtedy super chrupiący!
Gofry podawaj a cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, czekoladą lub czym tylko chcesz 😄 
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.