Długo szukałam dobrego przepisu na gofry. Zazwyczaj wychodziły mi miękkie „papucie”, nawet po studzeniu gofrów na kratce. Ostatnio, na dzień dziecka podjęłam jeszcze jedną próbę znalezienia idealnego przepisu na ciasto na gofry. Na forach powtarzał się jeden, prosty przepis. Jest genialny!
(Pochodzi on od producenta gofrownicy)
(Pochodzi on od producenta gofrownicy)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp odrobinę soli i ubij je na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ubij mikserem żółtka razem z cukrem. Do żółtek dodaj olej oraz wodę i porządnie wymieszaj.
Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie wymieszaj mikserem.
Na koniec dodaj ubite białko i delikatnie połącz ciasto.
Gofry piecz ok. 7 minut każdy w dobrze nagrzanej gofrownicy.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp odrobinę soli i ubij je na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ubij mikserem żółtka razem z cukrem. Do żółtek dodaj olej oraz wodę i porządnie wymieszaj.
Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie wymieszaj mikserem.
Na koniec dodaj ubite białko i delikatnie połącz ciasto.
Gofry piecz ok. 7 minut każdy w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Pamiętaj, żeby po wyciągnięciu gofra wystudzić go na kratce, będzie wtedy super chrupiący!
Gofry podawaj a cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, czekoladą lub czym tylko chcesz 😄
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz