Naprawdę nie wiem, dlaczego do tej pory nie było na blogu tego przepisu! Kluski śląskie (u nas zwane też kluskami z dziurką) to jedne z moich ulubionych, a przepis na nie jest naprawdę bardzo prosty.
Kiedy byłam mała, mama zawsze robiła tylko "kopytka". Na kluski śląskie jechaliśmy do babci.
Po prostu je uwielbiałam, więc wiadomo, w końcu musiałam je zrobić sama.
Pamiętam, że bardzo się bałam przygotowując je pierwszy raz, czy na pewno mi się udadzą i będą takie jak u babci. Na szczęście jest to przepis, który musi się udać ☺.
Składniki:- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana (skrobia)
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
* Jeśli nie masz praski do ziemniaków, po prostu je utłucz bardzo dokładnie na gładką masę i przełóż je do miski.
Do ziemniaków wbij jajko i energicznie wymieszaj na gładką masę. Odstaw na chwilkę, żeby trochę ostygły.
* Kluski śląskie robi się z ciepłych ziemniaków.
Jeszcze ciepłe ziemniaki podziel na cztery części i jedną z nich wyciągnij na bok miski. W to puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wyrób ciasto na kluski.
* Ciasto powinno odchodzić od rąk, być elastyczne jak plastelina. Jeśli się za bardzo klei - dodaj mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić - rozkłóć jajko w osobnej misce i dodawaj pomału tyle, ile potrzeba, żeby ciasto się kleiło.
Z gotowego ciasta formuj małe kluski i palcem rób w nich dziurki.
* Co do wielkości klusek... W mojej rodzinie każdy robi inne 😄 Mama duże (pewnie żeby się nie narobić), a babcia malutkie, takie "na raz".
Najważniejsze, żeby kluski były podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują.
Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotuj dosłownie 2-3 minuty. Najlepiej wyłowić jedną i sprawdzić czy już ☺.
* Przed wyławianiem klusek, polej je jeszcze w garnku szklanką zimnej wody. Wtedy się trochę zahartują i nie posklejają ze sobą.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz