Przejdź do głównej zawartości

Kluski śląskie

 Naprawdę nie wiem, dlaczego do tej pory nie było na blogu tego przepisu! Kluski śląskie (u nas zwane też kluskami z dziurką) to jedne z moich ulubionych, a przepis na nie jest naprawdę bardzo prosty. 

Kiedy byłam mała, mama zawsze robiła tylko "kopytka". Na kluski śląskie jechaliśmy do babci.
Po prostu je uwielbiałam, więc wiadomo, w końcu musiałam je zrobić sama. 

Pamiętam, że bardzo się bałam przygotowując je pierwszy raz, czy na pewno mi się udadzą i będą takie jak u babci. Na szczęście jest to przepis, który musi się udać ☺. 

Składniki:

- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana (skrobia)
- sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. 

* Jeśli nie masz praski do ziemniaków, po prostu je utłucz bardzo dokładnie na gładką masę i przełóż je do miski. 

Do ziemniaków wbij jajko i energicznie wymieszaj na gładką masę. Odstaw na chwilkę, żeby trochę ostygły. 

* Kluski śląskie robi się z ciepłych ziemniaków. 

Jeszcze ciepłe ziemniaki podziel na cztery części i jedną z nich wyciągnij na bok miski. W to puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wyrób ciasto na kluski. 

* Ciasto powinno odchodzić od rąk, być elastyczne jak plastelina. Jeśli się za bardzo klei - dodaj mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić - rozkłóć jajko w osobnej misce i dodawaj pomału tyle, ile potrzeba, żeby ciasto się kleiło.

Z gotowego ciasta formuj małe kluski i palcem rób w nich dziurki. 

* Co do wielkości klusek... W mojej rodzinie każdy robi inne 😄 Mama duże (pewnie żeby się nie narobić), a babcia malutkie, takie "na raz".

Najważniejsze, żeby kluski  były podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują. 

Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotuj dosłownie 2-3 minuty. Najlepiej wyłowić jedną i sprawdzić czy już ☺. 

* Przed wyławianiem klusek, polej je jeszcze w garnku szklanką zimnej wody. Wtedy się trochę zahartują i nie posklejają ze sobą. 

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.