Najlepszy murzynek na świecie! Oczywiście nigdy jeszcze mi nie wyszedł dokładnie taki jak u babci, ale staram się, staram! Znika w mgnieniu oka, dzieci uwielbiają. To chyba wystarczające argumenty żeby go wypróbować.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ew. orzechy włoskie + mąka
Sposób przygotowania:
Masło roztop w garnku razem z cukrem, mlekiem i kakao i porządnie wymieszaj.
Z gotowej masy kakaowej odlej 0,5 szklanki. Pozostałą część przelej do miski i ostudź.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Po wystudzeniu masy kakaowej dodaj do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 4 żółtka. Całość wymieszaj. Następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami.
Jeśli chcesz upiec ciasto z orzechami obtocz je w mące, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
*Do miski z orzechami włoskimi wsyp trochę mąki i potrząsaj miską, aż orzechy obtoczą się w mące.
Ciasto przelej do przygotowanej blachy (tzw. keksówki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Gotowe, przestudzone ciasto polej pozostawioną na początku masą kakaową.
Smacznego.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ew. orzechy włoskie + mąka
Sposób przygotowania:
Masło roztop w garnku razem z cukrem, mlekiem i kakao i porządnie wymieszaj.
Z gotowej masy kakaowej odlej 0,5 szklanki. Pozostałą część przelej do miski i ostudź.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Po wystudzeniu masy kakaowej dodaj do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 4 żółtka. Całość wymieszaj. Następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami.
Jeśli chcesz upiec ciasto z orzechami obtocz je w mące, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
*Do miski z orzechami włoskimi wsyp trochę mąki i potrząsaj miską, aż orzechy obtoczą się w mące.
Ciasto przelej do przygotowanej blachy (tzw. keksówki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Gotowe, przestudzone ciasto polej pozostawioną na początku masą kakaową.
Smacznego.
Robią murzynka zawsze według takiego przepisu i zawsze jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńcisto wygląda na prawdę pysznie. choć nie potrafię piec to może jednak się skuszę na przepis
OdpowiedzUsuńna pewno jest pyszny, bardzo lubię to ciasto, czasami dodaję powidła aby był bardziej mokry
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Moja Babcia też piekła najlepszego na Świecie murzynka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka, więc na pewno z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Wygląda tak apetycznie <3
OdpowiedzUsuń