Przejdź do głównej zawartości

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości - wszystkie składniki zawsze znajdziesz w swojej kuchni! Baaardzo polecam na Tłusty czwartek!
Składniki:
- 2 serki homogenizowane po 140 - 150g (np. Danio waniliowe)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia. Ja użyłam 0.5l oleju.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką na gładką masę. W garnku rozgrzej olej.

* Oleju powinno być min. 2 cm, tak aby pączki mogły się zanurzyć.
*Do smażenia wybierz mniejszy garnek, wtedy zużyjesz mniej oleju.

Na talerzyk nalej odrobinę oleju w którym będziesz moczyć ręce.
Dłonie nasmaruj olejem, formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj na gorący olej.
Możesz również pączki formować za pomocą dwóch łyżeczek i wrzucać bezpośrednio do oleju. 
Pączki smaż tak długo aż z obu stron się zarumienią.

*Pączków nie trzeba odwracać, robią to same! ;)
* Nie wrzucaj do garnka zbyt dużo pączków na raz - muszą mieć miejsce żeby się odwrócić.

Gotowe pączki wybieraj cedzakiem na ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub zanurz w lukrze (przepis znajdziesz tutaj).
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.