Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości - wszystkie składniki zawsze znajdziesz w swojej kuchni! Baaardzo polecam na Tłusty czwartek!
Składniki:
- 2 serki homogenizowane po 140 - 150g (np. Danio waniliowe)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia. Ja użyłam 0.5l oleju.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką na gładką masę. W garnku rozgrzej olej.
* Oleju powinno być min. 2 cm, tak aby pączki mogły się zanurzyć.
*Do smażenia wybierz mniejszy garnek, wtedy zużyjesz mniej oleju.
Na talerzyk nalej odrobinę oleju w którym będziesz moczyć ręce.
Dłonie nasmaruj olejem, formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj na gorący olej.
*Pączków nie trzeba odwracać, robią to same! ;)
* Nie wrzucaj do garnka zbyt dużo pączków na raz - muszą mieć miejsce żeby się odwrócić.
Gotowe pączki wybieraj cedzakiem na ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub zanurz w lukrze (przepis znajdziesz tutaj).
Smacznego!
Składniki:
- 2 serki homogenizowane po 140 - 150g (np. Danio waniliowe)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia. Ja użyłam 0.5l oleju.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką na gładką masę. W garnku rozgrzej olej.
* Oleju powinno być min. 2 cm, tak aby pączki mogły się zanurzyć.
*Do smażenia wybierz mniejszy garnek, wtedy zużyjesz mniej oleju.
Na talerzyk nalej odrobinę oleju w którym będziesz moczyć ręce.
Dłonie nasmaruj olejem, formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj na gorący olej.
Możesz również pączki formować za pomocą dwóch łyżeczek i wrzucać bezpośrednio do oleju.
Pączki smaż tak długo aż z obu stron się zarumienią.
Pączki smaż tak długo aż z obu stron się zarumienią.
*Pączków nie trzeba odwracać, robią to same! ;)
* Nie wrzucaj do garnka zbyt dużo pączków na raz - muszą mieć miejsce żeby się odwrócić.
Gotowe pączki wybieraj cedzakiem na ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub zanurz w lukrze (przepis znajdziesz tutaj).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz