Przejdź do głównej zawartości

Młoda biała kapusta

Pora na młodą kapustę! Trzeba się trochę pospieszyć, bo z moich obserwacji sezon na nią wcale nie trwa długo. Idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z masełkiem i koperkiem...mmm pycha 😊. Ma naprawdę ciekawy smak, musicie spróbować.
Składniki:

- 1 kapusta
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i ugotuj.
* Najlepiej odcedzać nad durszlakiem. Zawsze może się zdarzyć przykra niespodzianka i kapusta wypłynie. Zdarza się najlepszym...
* Młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej niż  stara. Wystarczy jej ok. 30 minut.
* Młode kapusty są dosyć małe. Po ugotowaniu kapusta dodatkowo straci na objętości.

Po ugotowaniu odcedź kapustę zostawiając szklankę wody w której się gotowała.
Cebulę poszatkuj i surową dodaj do kapusty.
* Cebula zmięknie od gorącej kapusty.

Smalec rozpuść w rondelku i dokładnie rozprowadź w nim mąkę. Taką zasmażkę dodaj do kapusty i porządnie wymieszaj.
Przypraw kapustę octem, cukrem, solą i pieprzem.
* Uważaj z przyprawami. Lepiej doprawić niż przesadzić ;)
* W razie potrzeby zrób więcej zasmażki.

Gotową kapustę podgrzej ciągle mieszając.
*Jeśli kapusta będzie zbyt gęsta dodaj po trochu wody, która została po odcedzaniu kapusty.

Najlepiej smakuje na ciepło 😉.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.