Pora na młodą kapustę! Trzeba się trochę pospieszyć, bo z moich obserwacji sezon na nią wcale nie trwa długo. Idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z masełkiem i koperkiem...mmm pycha 😊. Ma naprawdę ciekawy smak, musicie spróbować.
Składniki:
- 1 kapusta
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i ugotuj.
* Najlepiej odcedzać nad durszlakiem. Zawsze może się zdarzyć przykra niespodzianka i kapusta wypłynie. Zdarza się najlepszym...
* Młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej niż stara. Wystarczy jej ok. 30 minut.
* Młode kapusty są dosyć małe. Po ugotowaniu kapusta dodatkowo straci na objętości.
Po ugotowaniu odcedź kapustę zostawiając szklankę wody w której się gotowała.
Cebulę poszatkuj i surową dodaj do kapusty.
* Cebula zmięknie od gorącej kapusty.
Smalec rozpuść w rondelku i dokładnie rozprowadź w nim mąkę. Taką zasmażkę dodaj do kapusty i porządnie wymieszaj.
Przypraw kapustę octem, cukrem, solą i pieprzem.
* Uważaj z przyprawami. Lepiej doprawić niż przesadzić ;)
* W razie potrzeby zrób więcej zasmażki.
Gotową kapustę podgrzej ciągle mieszając.
*Jeśli kapusta będzie zbyt gęsta dodaj po trochu wody, która została po odcedzaniu kapusty.
Najlepiej smakuje na ciepło 😉.
Smacznego.
Składniki:
- 1 kapusta
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i ugotuj.
* Najlepiej odcedzać nad durszlakiem. Zawsze może się zdarzyć przykra niespodzianka i kapusta wypłynie. Zdarza się najlepszym...
* Młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej niż stara. Wystarczy jej ok. 30 minut.
* Młode kapusty są dosyć małe. Po ugotowaniu kapusta dodatkowo straci na objętości.
Po ugotowaniu odcedź kapustę zostawiając szklankę wody w której się gotowała.
Cebulę poszatkuj i surową dodaj do kapusty.
* Cebula zmięknie od gorącej kapusty.
Smalec rozpuść w rondelku i dokładnie rozprowadź w nim mąkę. Taką zasmażkę dodaj do kapusty i porządnie wymieszaj.
Przypraw kapustę octem, cukrem, solą i pieprzem.
* Uważaj z przyprawami. Lepiej doprawić niż przesadzić ;)
* W razie potrzeby zrób więcej zasmażki.
Gotową kapustę podgrzej ciągle mieszając.
*Jeśli kapusta będzie zbyt gęsta dodaj po trochu wody, która została po odcedzaniu kapusty.
Najlepiej smakuje na ciepło 😉.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz