Nie mogę sobie wyobrazić kotletów mielonych bez buraczków!
U mnie w domu buraczki do obiadu zawsze mama robiła sama. Nigdy nie kupowaliśmy takich gotowych w słoiczku. Najbardziej smakują mi te od mamy- wiadomo. Poza tym, ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a do obiadu wystarczy kupić tylko parę sztuk, więc są naprawdę tanie.
Składniki:
- 3 średniej wielkości buraki
*Postaraj się wybrać sztuki podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują.
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Buraki zalej zimną wodą i gotuj do miękkości.
*Nigdy nie sprawdzałam jak długo gotuje buraki. Wszystko zależy od ich wielkości.
Na pewno ok. 1 - 1.5 h na małym ogniu pod przykryciem. Najlepiej sprawdzać czy są dobre wbijając w nie nóż.
*Buraków przed gotowaniem nie obieram, jeśli nie ma takiej potrzeby to nawet ich nie myję.
Po ugotowaniu, odcedź buraki i zalej je zimną wodą, żeby szybciej wystygły. Następnie obierz buraki, a właściwie zeskrob z nich skórkę, która powinna bardzo łatwo odchodzić i odkrój ich twardą część. Obrane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przypraw sokiem z cytryny, cukrem i troszkę posól.
* Proporcje przypraw, które podałam, użyłam ostatnio do swoich buraków. Wszystko jednak zależy od smaku samego buraka. Najlepiej więc próbować i znaleźć swój własny smak.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz