Żur można podać z ziemniakami krojonymi lub pure, smażoną kiełbasą lub białą, z jajkiem lub wypić samą zupę. Każdy lubi inaczej, zawsze pyszny.
Składniki:
- kawałek boczku wędzonego ok. 300-400g
- żurek (zakwas) - dobrze jest kupić w szklanej butelce a najlepiej zrobić samemu.
- sól, pieprz, maggi
- ziemniaki/kiełbasa/jajka czy co tam lubisz :)
Sposób przygotowania:
Boczek umyj, zalej 2 litrami wody i wstaw pod przykryciem do gotowania.
* Zakwas (najczęściej 0.5 litra) jest na ok. 1.5 litra wywaru, a podczas gotowania na pewno trochę wody wyparuje dlatego 2 litry wody.
Boczek zagotuj, następnie zmniejsz gaz, uchyl pokrywkę i gotuj aż boczek będzie miękki.
Gdy boczek będzie gotowy zamieszaj porządnie zakwasem i wlej do wywaru. Żurek zagotuj cały czas mieszając. Przypraw do smaku.
* Boczek możesz zostawić w całości lub wyciągnąć a następnie wkroić go do gotowego żurku.
* Czasami kupny zakwas ma w składzie otręby lub inne składniki, które się osadzają. Ja za nimi nie przepadam, więc żurek wlewam do garnka przez sitko.
* Jeśli żurek podaję z parzoną już białą kiełbasą, kroję ją na plasterki i po wrzuceniu do żurku chwilę gotuję.
Smacznego!
Składniki:
- kawałek boczku wędzonego ok. 300-400g
- żurek (zakwas) - dobrze jest kupić w szklanej butelce a najlepiej zrobić samemu.
- sól, pieprz, maggi
- ziemniaki/kiełbasa/jajka czy co tam lubisz :)
Sposób przygotowania:
Boczek umyj, zalej 2 litrami wody i wstaw pod przykryciem do gotowania.
* Zakwas (najczęściej 0.5 litra) jest na ok. 1.5 litra wywaru, a podczas gotowania na pewno trochę wody wyparuje dlatego 2 litry wody.
Boczek zagotuj, następnie zmniejsz gaz, uchyl pokrywkę i gotuj aż boczek będzie miękki.
Gdy boczek będzie gotowy zamieszaj porządnie zakwasem i wlej do wywaru. Żurek zagotuj cały czas mieszając. Przypraw do smaku.
* Boczek możesz zostawić w całości lub wyciągnąć a następnie wkroić go do gotowego żurku.
* Czasami kupny zakwas ma w składzie otręby lub inne składniki, które się osadzają. Ja za nimi nie przepadam, więc żurek wlewam do garnka przez sitko.
* Jeśli żurek podaję z parzoną już białą kiełbasą, kroję ją na plasterki i po wrzuceniu do żurku chwilę gotuję.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz