Przejdź do głównej zawartości

Śląski żurek

Żur można podać z ziemniakami krojonymi lub pure, smażoną kiełbasą lub białą, z jajkiem lub wypić samą zupę. Każdy lubi inaczej, zawsze pyszny.

Składniki:
- kawałek boczku wędzonego ok. 300-400g
- żurek (zakwas) - dobrze jest kupić w szklanej butelce a najlepiej zrobić samemu.
- sól, pieprz, maggi
- ziemniaki/kiełbasa/jajka czy co tam lubisz :)

Sposób przygotowania:
Boczek umyj, zalej 2 litrami wody i wstaw pod przykryciem do gotowania.

* Zakwas (najczęściej 0.5 litra)  jest na ok. 1.5 litra wywaru, a podczas gotowania na pewno trochę wody wyparuje dlatego 2 litry wody.

Boczek zagotuj, następnie zmniejsz gaz, uchyl pokrywkę i gotuj aż boczek będzie miękki.
Gdy boczek będzie gotowy zamieszaj porządnie zakwasem i wlej do wywaru. Żurek zagotuj cały czas mieszając. Przypraw do smaku.

* Boczek możesz zostawić w całości lub wyciągnąć a następnie wkroić go do gotowego żurku.
* Czasami kupny zakwas ma w składzie otręby lub inne składniki, które się osadzają. Ja za nimi nie przepadam, więc żurek wlewam do garnka przez sitko.
* Jeśli żurek podaję z parzoną już białą kiełbasą, kroję ją na plasterki i po wrzuceniu do żurku chwilę gotuję.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.