Na początku wydaje się, że jest to trudne, że nie wiadomo jaka powinna być konsystencja, że się przypali. Wystarczy jednak spróbować parę razy a okaże się że będziesz je robić "na oko"!
Składniki: (ok. 12 naleśników)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajka, wodę oraz olej i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko mikserem, lub trzepaczką. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.
Gotowe ciasto odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto trochę zgęstnieje więc dolej przegotowanej wody i porządnie wymieszaj.
Patelnię nasmaruj olejem i porządnie nagrzej. Wlej na gorąca patelnię ciasto i równomiernie rozprowadź.
*Ilość ciasta zależy od wielkości patelni.
Gdy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni, odwróć je na drugą stronę i jeszcze chwilkę potrzymaj na palniku.
* Po usmażeniu pierwszego naleśnika można dokładnie ocenić jakość przygotowanego ciasta. Jeśli naleśnik wyszedł za gruby należy rozcieńczyć ciasto wodą.
* Z takich proporcji bardzo łatwo otrzymać 6 naleśników. Podziel proporcje składników na 2 :)
Smacznego!
Składniki: (ok. 12 naleśników)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajka, wodę oraz olej i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko mikserem, lub trzepaczką. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.
Gotowe ciasto odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto trochę zgęstnieje więc dolej przegotowanej wody i porządnie wymieszaj.
Patelnię nasmaruj olejem i porządnie nagrzej. Wlej na gorąca patelnię ciasto i równomiernie rozprowadź.
*Ilość ciasta zależy od wielkości patelni.
Gdy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni, odwróć je na drugą stronę i jeszcze chwilkę potrzymaj na palniku.
* Po usmażeniu pierwszego naleśnika można dokładnie ocenić jakość przygotowanego ciasta. Jeśli naleśnik wyszedł za gruby należy rozcieńczyć ciasto wodą.
* Z takich proporcji bardzo łatwo otrzymać 6 naleśników. Podziel proporcje składników na 2 :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz