Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki

Na początku wydaje się, że jest to trudne, że nie wiadomo jaka powinna być konsystencja, że się przypali. Wystarczy jednak spróbować parę razy a okaże się że będziesz je robić "na oko"!
Składniki: (ok. 12 naleśników)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajka, wodę oraz olej i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko mikserem, lub trzepaczką. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.
Gotowe ciasto odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto trochę zgęstnieje więc dolej przegotowanej wody i porządnie wymieszaj.

Patelnię nasmaruj olejem i porządnie nagrzej. Wlej na gorąca patelnię ciasto i równomiernie rozprowadź.
*Ilość ciasta zależy od wielkości patelni.

Gdy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni, odwróć je na drugą stronę i jeszcze chwilkę potrzymaj na palniku.

* Po usmażeniu pierwszego naleśnika można dokładnie ocenić jakość przygotowanego ciasta. Jeśli naleśnik wyszedł za gruby należy rozcieńczyć ciasto wodą.
* Z takich proporcji bardzo łatwo otrzymać 6 naleśników. Podziel proporcje składników na 2 :)

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.