Kolejne ciacho! Kosztowało mnie duuużo nerwów, bo nie pomyślałam od razu o wszystkich składnikach. W związku z czym musiałam trochę kombinować, żeby było pyszne.
Piter Pan (mój syn) ubzdurał sobie, że ma urodziny, chociaż miał je 3 miesiące temu... Nie potrafię mu wytłumaczyć, że nie obchodzi się urodzin raz w miesiącu, więc musiał być tort! Wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto na biszkopcie, z delikatną masą i całymi truskawkami w słodkiej galaretce.
Biszkopt zrobił się raz dwa, truskawki się rozmrażały, galaretka tężała i nagle okazało się, że nie mam żelatyny do kremu z bitą śmietaną! Do sklepu daleko, ja sama z dzieckiem w domu, galaretka tężeje! Katastrofa!
Szybko przejrzałam zawartość szafek, powyciągałam wszystko co się nadaje i kontrolnie zadzwoniłam na numer pogotowia kulinarnego - do babci😉. Razem wymyśliłyśmy plan B kremu do ciasta z truskawkami. Co prawda miałam za mało składników, ale jak się potem okazało było w sam raz!
To nie był koniec problemów. Większość truskawek po rozmrożeniu zwyczajnie nie nadawało się na ładną ekspozycję w galaretce na wierzchu ciasta. Z tym też szybko sobie poradziłam.
Co prawda ciasto już nie do końca wyglądało jak tort, ale dzieci się zajadały, więc musicie uwierzyć że jest pyszne!
Przepis jest naprawdę prosty, jeśli nie ma się takich przygód jak ja i nie zapomni o niektórych składnikach. A i bez żelatyny można sobie poradzić😉
- Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
Nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki czarnej herbaty z cytryną
Krem:
- 330 ml śmietany kremówki (30%, 36%)
- cukier puder
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 biała czekolada
- 250 ml gorącej wody
Mus truskawkowy:
- opakowanie truskawek mrożonych, lub truskawki świeże
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml gorącej wody
Biszkopt upiecz według mojego przepisu w prostokątnej blasze.
Gotowy, wystudzony biszkopt nasącz przygotowaną herbatą, Możesz to zrobić za pomocą pędzelka lub torebki po herbacie.
Cytrynową galaretkę zalej gorąca wodą i wrzuć do niej pokruszona białą czekoladę. Mieszaj cały czas, aż czekolada się roztopi. Odstaw do wystudzenia.
Galaretkę truskawkową zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Truskawki zblenduj na mus. Kiedy galaretka ostygnie dodaj do niej mus truskawkowy i wymieszaj.
Ubij śmietanę i dodaj cukier puder według uznania. Ja dodaję tylko 1 łyżkę.
Gdy cytrynowa galaretka z czekoladą zacznie tężeć ( będzie miała konsystencję kisielu) pomału dodawaj do śmietany i mieszaj.
* Galaretka musi być zimna, inaczej śmietana się po prostu zważy!
Nasączony biszkopt zostaw w blasze w której się upiekł.
* Jeśli biszkopt odszedł od blachy po bokach, możesz obłożyć biszkopt papierem do pieczenia i dopiero włożyć do blachy. Wtedy krem czy mus nie wleje się pod ciasto.
Na biszkopt wyłóż krem i wsadź do lodówki. Kiedy krem stężeje na wierzch ciasta wyłóż gęstą galaretkę z musem truskawkowym. Ponownie włóż do lodówki.
* Ciasto możesz zrobić w okrągłej blasze, będzie wyższe. Wtedy też możesz przekroić biszkopt na pół i przełożyć go kremem. Wierzch biszkoptu posmaruj kremem i dopiero wylej truskawkową galaretkę.
* Jeśli chcesz użyć całych truskawek, ułóż je na kremie i zalej tężejącą galaretką.
Powodzenia!
Piter Pan (mój syn) ubzdurał sobie, że ma urodziny, chociaż miał je 3 miesiące temu... Nie potrafię mu wytłumaczyć, że nie obchodzi się urodzin raz w miesiącu, więc musiał być tort! Wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto na biszkopcie, z delikatną masą i całymi truskawkami w słodkiej galaretce.
Biszkopt zrobił się raz dwa, truskawki się rozmrażały, galaretka tężała i nagle okazało się, że nie mam żelatyny do kremu z bitą śmietaną! Do sklepu daleko, ja sama z dzieckiem w domu, galaretka tężeje! Katastrofa!
Szybko przejrzałam zawartość szafek, powyciągałam wszystko co się nadaje i kontrolnie zadzwoniłam na numer pogotowia kulinarnego - do babci😉. Razem wymyśliłyśmy plan B kremu do ciasta z truskawkami. Co prawda miałam za mało składników, ale jak się potem okazało było w sam raz!
To nie był koniec problemów. Większość truskawek po rozmrożeniu zwyczajnie nie nadawało się na ładną ekspozycję w galaretce na wierzchu ciasta. Z tym też szybko sobie poradziłam.
Co prawda ciasto już nie do końca wyglądało jak tort, ale dzieci się zajadały, więc musicie uwierzyć że jest pyszne!
Przepis jest naprawdę prosty, jeśli nie ma się takich przygód jak ja i nie zapomni o niektórych składnikach. A i bez żelatyny można sobie poradzić😉
Składniki:
- Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj
Nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki czarnej herbaty z cytryną
Krem:
- 330 ml śmietany kremówki (30%, 36%)
- cukier puder
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 biała czekolada
- 250 ml gorącej wody
Mus truskawkowy:
- opakowanie truskawek mrożonych, lub truskawki świeże
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml gorącej wody
Biszkopt upiecz według mojego przepisu w prostokątnej blasze.
Gotowy, wystudzony biszkopt nasącz przygotowaną herbatą, Możesz to zrobić za pomocą pędzelka lub torebki po herbacie.
Cytrynową galaretkę zalej gorąca wodą i wrzuć do niej pokruszona białą czekoladę. Mieszaj cały czas, aż czekolada się roztopi. Odstaw do wystudzenia.
Galaretkę truskawkową zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Truskawki zblenduj na mus. Kiedy galaretka ostygnie dodaj do niej mus truskawkowy i wymieszaj.
Ubij śmietanę i dodaj cukier puder według uznania. Ja dodaję tylko 1 łyżkę.
Gdy cytrynowa galaretka z czekoladą zacznie tężeć ( będzie miała konsystencję kisielu) pomału dodawaj do śmietany i mieszaj.
* Galaretka musi być zimna, inaczej śmietana się po prostu zważy!
Nasączony biszkopt zostaw w blasze w której się upiekł.
* Jeśli biszkopt odszedł od blachy po bokach, możesz obłożyć biszkopt papierem do pieczenia i dopiero włożyć do blachy. Wtedy krem czy mus nie wleje się pod ciasto.
Na biszkopt wyłóż krem i wsadź do lodówki. Kiedy krem stężeje na wierzch ciasta wyłóż gęstą galaretkę z musem truskawkowym. Ponownie włóż do lodówki.
* Ciasto możesz zrobić w okrągłej blasze, będzie wyższe. Wtedy też możesz przekroić biszkopt na pół i przełożyć go kremem. Wierzch biszkoptu posmaruj kremem i dopiero wylej truskawkową galaretkę.
* Jeśli chcesz użyć całych truskawek, ułóż je na kremie i zalej tężejącą galaretką.
Powodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz