Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem

Składniki:
- ciasto na pierogi ( tutaj znajdziesz przepis)
- gotowane mięso (wołowe + drobiowe)
- gotowana marchewka
- cebula
- łyżka smalcu
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso obierz i zmiel maszynką razem z marchewką.
* Ja wykorzystuje mięso oraz marchew z rosołu. Jest to zazwyczaj kawałek mięsa wołowego oraz mięsa ze skrzydełek lub udźca z kurczaka.

Cebulę poszatkuj i zeszklij na smalcu. Dodaj ją do zmielonego mięsa. Dopraw farsz solą i pieprzem.
* Nie żałuj przypraw do farszu, powinien być on wyrazisty. Spokojnie możesz go spróbować ;).
* Jeśli farsz jest zbyt suchy, a masz rosół ugotowany na wykorzystanym mięsie, możesz go dolać do farszu. Innym sposobem jest dolanie roztopionego smalcu.
* Farsz może być zbyt suchy jeśli większość mięsa to mięso wołowe. Osobiście nie zwracam uwagi na proporcje. Mielę to co mam ;).

Farsz zaklej w ciasto na pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch wystarczy im tylko chwila. Świeże pierogi gotują się o wiele szybciej niż te mrożone!

Pierogi podawaj z podsmażonym na smalcu boczkiem i cebulką.
Lekkie to nie jest ale PYYYYYSZNE!! :)

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.