Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na pierogi

Pierogi najczęściej robię na bieżąco z mięsem z niedzielnego rosołu. Rzadko kiedy je zamrażam, więc proporcje są dosyć małe, wystarczą może na 25 większych pierogów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pomału mieszając łyżką wlewaj gorącą wodę. 
* Mąkę w ten sposób sparzysz i ciasto będzie bardziej elastyczne.

Gdy ciasto wchłonie całą wodę i będzie zwarte, dodaj olej i zacznij ugniatać je ręcznie. Najlepiej zrobić to już na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno być nieco lepkie ale nie przyklejać się do rąk.
Rozwałkuj cienko ciasto pamiętając o podsypaniu blatu mąką, inaczej ciasto może się do niego przykleić. Wykrawaj z ciasta koła specjalną formą lub zwykłą szklanką. Nakładaj na wykrojone koła wybrany farsz i zaklejaj w pierogi.
* Jeśli pieróg nie chce się skleić, posmaruj jego brzegi wodą.

* Aby zamrozić pierogi najlepiej rozłóż je na czymś płaskim np. talerz, tacka i wsadź do zamrażarki. Gdy pierogi stwardnieją możesz przełożyć je do zwykłego foliowego woreczka.
Powodzenia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.