Pierogi najczęściej robię na bieżąco z mięsem z niedzielnego rosołu. Rzadko kiedy je zamrażam, więc proporcje są dosyć małe, wystarczą może na 25 większych pierogów.
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pomału mieszając łyżką wlewaj gorącą wodę.
* Mąkę w ten sposób sparzysz i ciasto będzie bardziej elastyczne.
Gdy ciasto wchłonie całą wodę i będzie zwarte, dodaj olej i zacznij ugniatać je ręcznie. Najlepiej zrobić to już na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno być nieco lepkie ale nie przyklejać się do rąk.
Rozwałkuj cienko ciasto pamiętając o podsypaniu blatu mąką, inaczej ciasto może się do niego przykleić. Wykrawaj z ciasta koła specjalną formą lub zwykłą szklanką. Nakładaj na wykrojone koła wybrany farsz i zaklejaj w pierogi.
* Jeśli pieróg nie chce się skleić, posmaruj jego brzegi wodą.
* Aby zamrozić pierogi najlepiej rozłóż je na czymś płaskim np. talerz, tacka i wsadź do zamrażarki. Gdy pierogi stwardnieją możesz przełożyć je do zwykłego foliowego woreczka.
Powodzenia.
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz