Kolejny pomysł na wykorzystanie cukini nie tylko w sezonie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej / pomidory w puszce
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser żółty
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier
- olej
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj i przekrój na pół. Możesz ją obrać- ja tak robię ;). Następnie wydrąż z niej pestki, tak aby powstało miejsce na farsz.
Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni, następnie dodaj mięso mielone i usmaż. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos pomidorowy i koncentrat. Dopraw do smaku.
* Doprawiam tak jak sos pomidorowy.
* Jeśli dodajesz pomidory z puszki musisz dusić mięso aż sos się zredukuje. Sosu nie może być za dużo, ponieważ kiedy jeszcze cukinie puszczą w piekarniku wodę, farsz nie będzie się trzymał.
Wydrążoną cukinię posól i nałóż na każdą farsz. Na wierzch posyp starty na tarce ser. Gotowe cukinie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 30- 40 minut, aż cukinie będą miękkie.
Smacznego.
- 2 cukinie
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej / pomidory w puszce
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser żółty
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier
- olej
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj i przekrój na pół. Możesz ją obrać- ja tak robię ;). Następnie wydrąż z niej pestki, tak aby powstało miejsce na farsz.
Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni, następnie dodaj mięso mielone i usmaż. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos pomidorowy i koncentrat. Dopraw do smaku.
* Doprawiam tak jak sos pomidorowy.
* Jeśli dodajesz pomidory z puszki musisz dusić mięso aż sos się zredukuje. Sosu nie może być za dużo, ponieważ kiedy jeszcze cukinie puszczą w piekarniku wodę, farsz nie będzie się trzymał.
Wydrążoną cukinię posól i nałóż na każdą farsz. Na wierzch posyp starty na tarce ser. Gotowe cukinie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 30- 40 minut, aż cukinie będą miękkie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz