Sosu pomidorowego używam do wielu rzeczy. Do pizzy czy dań z makaronem. Za każdym razem robię go tak samo.
Sos pomidorowy można zrobić ze świeżych pomidorów lub takich w puszce. Ja natomiast robię go z passaty pomidorowej. Wystarczy odpowiednio ją przyprawić.
Składniki:
- passata pomidorowa
- przecier pomidorowy w słoiczku
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju/ oliwy
- bazylia, oregano, sól, cukier/erytrytol/ksylitol
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij w rondelku na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i dodaj do gotowej cebuli. Po chwili wlej passatę pomidorową i dodaj dwie łyżeczki przecieru pomidorowego.
*Niektóre pomidory lub przeciery w kartonie są bardzo rzadkie dlatego dodaję 2 łyżeczki zwykłego przecieru pomidorowego żeby sos szybciej zrobił się gęsty.
Przypraw sos solą, cukrem oraz resztą przypraw. Gotuj na bardzo małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
* Ciężko jest podać dokładne proporcje przypraw. Najlepiej przyprawiać po troszku i próbować. Ja lubię gdy sos pomidorowy jest bardziej słodki.
* Dobrze jest użyć świeżych ziół a nie suszonych.
* Przygotowując sos pomidorowy do pizzy nie dodaje bazylii tylko samo oregano.
Sos pomidorowy można zrobić ze świeżych pomidorów lub takich w puszce. Ja natomiast robię go z passaty pomidorowej. Wystarczy odpowiednio ją przyprawić.
Składniki:
- passata pomidorowa
- przecier pomidorowy w słoiczku
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju/ oliwy
- bazylia, oregano, sól, cukier/erytrytol/ksylitol
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij w rondelku na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i dodaj do gotowej cebuli. Po chwili wlej passatę pomidorową i dodaj dwie łyżeczki przecieru pomidorowego.
*Niektóre pomidory lub przeciery w kartonie są bardzo rzadkie dlatego dodaję 2 łyżeczki zwykłego przecieru pomidorowego żeby sos szybciej zrobił się gęsty.
Przypraw sos solą, cukrem oraz resztą przypraw. Gotuj na bardzo małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
* Ciężko jest podać dokładne proporcje przypraw. Najlepiej przyprawiać po troszku i próbować. Ja lubię gdy sos pomidorowy jest bardziej słodki.
* Dobrze jest użyć świeżych ziół a nie suszonych.
* Przygotowując sos pomidorowy do pizzy nie dodaje bazylii tylko samo oregano.
Komentarze
Prześlij komentarz