Krokiety z pieczarkami i żółtym serem zazwyczaj serwuję na piątkowy obiad. Wystarczy dodać filiżankę czerwonego barszczu lub surówkę np. z kapusty pekińskiej i pożywny obiad gotowy.
Z powodzeniem można je przygotować wcześniej i tylko usmażyć następnego dnia 😉
Składniki:- naleśniki
- 1/2 kg pieczarek
- 200g sera żółtego w kostce - Ja używam Goudy lub sera Edamskiego
- 1/2 cebuli
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia krokietów
Sposób przygotowania:
Naleśniki przygotuj według przepisu zamieszczonego tutaj.
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Do gotowej cebuli dodaj pieczarki, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszaj. Pieczarki duś chwilę pod przykryciem aż puszczą wodę, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu co chwilę mieszając, aż woda odparuje.
Ser zetrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
Wystudź pieczarki, następnie wymieszaj je z potartym serem.
Na gotowe naleśniki nałóż gotowy farsz. Każdy z naleśników zawiń tak jak krokiet.
* Jeśli woda z pieczarek całkiem nie odparowała, postaraj się ja porządnie odcedzić zanim nałożysz je na naleśnik.
* Ja na jednego krokieta nakładam dwie łyżki farszu.
Zawinięte krokiety obtocz w jajku oraz bułce tartej i usmaż na gorącym oleju z każdej strony.
* Ja na jednego krokieta nakładam dwie łyżki farszu.
Zawinięte krokiety obtocz w jajku oraz bułce tartej i usmaż na gorącym oleju z każdej strony.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz