Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem zazwyczaj serwuję na piątkowy obiad. Wystarczy dodać filiżankę czerwonego barszczu lub surówkę np. z kapusty pekińskiej i pożywny obiad gotowy. 
Z powodzeniem można je przygotować wcześniej i tylko usmażyć następnego dnia 😉
Składniki:
- naleśniki
- 1/2 kg pieczarek
- 200g sera żółtego w kostce - Ja używam Goudy lub sera Edamskiego
- 1/2 cebuli
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia krokietów

Sposób przygotowania:
Naleśniki przygotuj według przepisu zamieszczonego tutaj.
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Do gotowej cebuli dodaj pieczarki, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszaj. Pieczarki duś chwilę pod przykryciem aż puszczą wodę, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu co chwilę mieszając, aż woda odparuje.
Ser zetrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
Wystudź pieczarki, następnie wymieszaj je z potartym serem.
Na gotowe naleśniki nałóż gotowy farsz. Każdy z naleśników zawiń tak jak krokiet.


* Jeśli woda z pieczarek całkiem nie odparowała, postaraj się ja porządnie odcedzić zanim nałożysz je na naleśnik.
* Ja na jednego krokieta nakładam dwie łyżki farszu.
Zawinięte krokiety obtocz w jajku oraz bułce tartej i usmaż na gorącym oleju z każdej strony.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.