Składniki:
- naleśniki (przepis znajdziesz tutaj)
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 0.5 kg pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- naleśniki (przepis znajdziesz tutaj)
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 0.5 kg pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekaj, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.
* Kapustę najlepiej wcześniej spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz przed gotowaniem porządnie ją przepłukać. Nie wlewaj też wtedy do gotowania wody z kiszenia.
Pieczarki obierz lub porządnie oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle. Do gotowej cebuli dorzuć pokrojone pieczarki i po chwili je posól i wymieszaj. Duś pieczarki na małym ogniu aż zmiękną.


Kapustę odcedź porządnie, dodaj do niej pieczarki i przypraw solą i pieprzem.
- 1 łyżka mąki
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekaj, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.
* Kapustę najlepiej wcześniej spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz przed gotowaniem porządnie ją przepłukać. Nie wlewaj też wtedy do gotowania wody z kiszenia.
Pieczarki obierz lub porządnie oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle. Do gotowej cebuli dorzuć pokrojone pieczarki i po chwili je posól i wymieszaj. Duś pieczarki na małym ogniu aż zmiękną.


Kapustę odcedź porządnie, dodaj do niej pieczarki i przypraw solą i pieprzem.
Na małej patelni roztop łyżkę smalcu, następnie wsyp łyżkę mąki i porządnie wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę wlej do kapusty z pieczarkami i wymieszaj.
Dzięki temu składniki lepiej się połączą i farsz nie będzie wypadał z naleśnika podczas jedzenia.
* Przyprawiając farsz uważaj na sól, ponieważ pieczarki i kapusta są już słone. Nie żałuj za to pieprzu 😉
* W farszu nie powinno być wody. Jeśli została ona po odcedzeniu możesz podsmażyć kapustę z grzybami żeby woda odparowała.
Farsz zawijaj w usmażone placki naleśnikowe. Możesz to zrobić na różne sposoby.
Ja farsz układam na dole naleśnika i zawijanie zaczynam właśnie od dołu. Następnie boki do środka i zawijam całego naleśnika.
Łatwiej pewnie jest rozsmarować farsz cienko na całym naleśniku zostawiając wolne brzegi. Zawinąć boki do środka i zrolować całego naleśnika.
Gotowe naleśniki obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej (klasyczna panierka) i usmaż na oleju.


Smacznego.
* Przyprawiając farsz uważaj na sól, ponieważ pieczarki i kapusta są już słone. Nie żałuj za to pieprzu 😉
* W farszu nie powinno być wody. Jeśli została ona po odcedzeniu możesz podsmażyć kapustę z grzybami żeby woda odparowała.
Farsz zawijaj w usmażone placki naleśnikowe. Możesz to zrobić na różne sposoby.
Ja farsz układam na dole naleśnika i zawijanie zaczynam właśnie od dołu. Następnie boki do środka i zawijam całego naleśnika.
Łatwiej pewnie jest rozsmarować farsz cienko na całym naleśniku zostawiając wolne brzegi. Zawinąć boki do środka i zrolować całego naleśnika.
Gotowe naleśniki obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej (klasyczna panierka) i usmaż na oleju.


Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz