Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:
- naleśniki (przepis znajdziesz tutaj)
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 0.5 kg pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekaj, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.

* Kapustę najlepiej wcześniej spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz przed gotowaniem porządnie ją przepłukać. Nie wlewaj też wtedy do gotowania wody z kiszenia.

Pieczarki obierz lub porządnie oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle. Do gotowej cebuli dorzuć pokrojone pieczarki i po chwili je posól i wymieszaj. Duś pieczarki na małym ogniu aż zmiękną.

Kapustę odcedź porządnie, dodaj do niej pieczarki i przypraw solą i pieprzem. 
Na małej patelni roztop łyżkę smalcu, następnie wsyp łyżkę mąki i porządnie wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę wlej do kapusty z pieczarkami i wymieszaj.
Dzięki temu składniki lepiej się połączą i farsz nie będzie wypadał z naleśnika podczas jedzenia.

* Przyprawiając farsz uważaj na sól, ponieważ pieczarki i kapusta są już słone. Nie żałuj za to pieprzu 😉
* W farszu nie powinno być wody. Jeśli została ona po odcedzeniu możesz podsmażyć kapustę z grzybami żeby woda odparowała.

Farsz zawijaj w usmażone placki naleśnikowe. Możesz to zrobić na różne sposoby.
Ja farsz układam na dole naleśnika i zawijanie zaczynam właśnie od dołu. Następnie boki do środka i zawijam całego naleśnika.
Łatwiej pewnie jest rozsmarować farsz cienko na całym naleśniku zostawiając wolne brzegi. Zawinąć boki do środka i zrolować całego naleśnika.

Gotowe naleśniki obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej (klasyczna panierka) i usmaż na oleju.


Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.