Co roku, gdy tylko rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę przygotować z nimi pierogi. Jest to dla mnie nie tylko smak lata, ale ważne wspomnienia. Jak byłam mała, moja babcia (wtedy tylko Ona lepiła pierogi w naszej rodzinie) robiła pierogi z jagodami i zawsze mnie zapraszała, bo chyba nikt więcej tych pierogów nie lubił tak jak ja. Mam też urodziny na początku lipca, właśnie w sezon jagodowy 😀.
Składniki: (wyszło mi 25 małych pierogów)
- 1szkl. mąki pszennej 450
- ⅓ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- ok. 150g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, posól i pomału wlewaj wodę cały czas mieszając widelcem. Kiedy mąka połączy się z wodą dodaj masło i porządnie wyrób ciasto.
Jagody umyj, osusz, następnie wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną tak, aby oblepiła jagody.
Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto na pierogi rozwałkuj dosyć cienko i wykrój w nim kółka o średnicy min 7 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż jagody (ok. 1 łyżeczkę), złóż ciasto na pół i zlep pieróg.
*Warto delikatnie zwilżyć brzegi ciasta, aby ciasto lepiej się skleiło.
Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Pierogi podawaj z roztopionym masłem i cukrem lub śmietaną z cukrem.
Składniki: (wyszło mi 25 małych pierogów)
- 1szkl. mąki pszennej 450
- ⅓ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- ok. 150g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, posól i pomału wlewaj wodę cały czas mieszając widelcem. Kiedy mąka połączy się z wodą dodaj masło i porządnie wyrób ciasto.
Jagody umyj, osusz, następnie wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną tak, aby oblepiła jagody.
Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto na pierogi rozwałkuj dosyć cienko i wykrój w nim kółka o średnicy min 7 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż jagody (ok. 1 łyżeczkę), złóż ciasto na pół i zlep pieróg.
*Warto delikatnie zwilżyć brzegi ciasta, aby ciasto lepiej się skleiło.
Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Pierogi podawaj z roztopionym masłem i cukrem lub śmietaną z cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz