Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z jagodami

Co roku, gdy tylko rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę przygotować z nimi pierogi. Jest to dla mnie nie tylko smak lata, ale ważne wspomnienia. Jak byłam mała, moja babcia (wtedy tylko Ona lepiła pierogi w naszej rodzinie) robiła pierogi z jagodami i zawsze mnie zapraszała, bo chyba nikt więcej tych pierogów nie lubił tak jak ja. Mam też urodziny na początku lipca, właśnie w sezon jagodowy 😀.
Składniki: (wyszło mi 25 małych pierogów)
- 1szkl. mąki pszennej 450
- ⅓ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła

- ok. 150g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, posól i pomału wlewaj wodę cały czas mieszając widelcem. Kiedy mąka połączy się z wodą dodaj masło i porządnie wyrób ciasto.

Jagody umyj, osusz, następnie wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną tak, aby oblepiła jagody.


Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto na pierogi rozwałkuj dosyć cienko i wykrój w nim kółka o średnicy min 7 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż jagody (ok. 1 łyżeczkę), złóż ciasto na pół i zlep pieróg.

*Warto delikatnie zwilżyć brzegi ciasta, aby ciasto lepiej się skleiło.

Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.

Pierogi podawaj z roztopionym masłem i cukrem lub śmietaną z cukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.