Pyszna, drożdżowa chałka ze słodką kruszonką. Zazwyczaj z masłem lub dżemem podaję ją dzieciom jako przekąskę.
Przepis na chałkę na pewno przyda się na Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 500g mąki- 220 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
- 30g świeżych drożdży
- 80g masła
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i odstaw żeby ostygło.
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ją z 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli.
Do mąki dodaj pracujący rozczyn z drożdży, następnie wlej ostudzone masło, wbij jajko i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 6 równych części. (Wychodzi po ok. 150g). Z każdej części uformuj cienki wałek o długości ok. 40cm. Zapleć z nich dwa warkocze, końce załóż pod spód. Gotowe chałki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Gdy chałki wyrosną, delikatnie posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu przełóż chałki na kratkę do wystudzenia.
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ją z 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli.
Do mąki dodaj pracujący rozczyn z drożdży, następnie wlej ostudzone masło, wbij jajko i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 6 równych części. (Wychodzi po ok. 150g). Z każdej części uformuj cienki wałek o długości ok. 40cm. Zapleć z nich dwa warkocze, końce załóż pod spód. Gotowe chałki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Gdy chałki wyrosną, delikatnie posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu przełóż chałki na kratkę do wystudzenia.
Kruszonka:
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki połącz rękami tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki połącz rękami tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Komentarze
Prześlij komentarz