Przejdź do głównej zawartości

Chałka

Pyszna, drożdżowa chałka ze słodką kruszonką. Zazwyczaj z masłem lub dżemem podaję ją dzieciom jako przekąskę. 

Przepis na chałkę na pewno przyda się na Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia. 

Składniki:

- 500g mąki
- 220 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
- 30g świeżych drożdży
- 80g masła
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i odstaw żeby ostygło.
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ją z 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli.
Do mąki dodaj pracujący rozczyn z drożdży, następnie wlej ostudzone masło, wbij jajko i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 6 równych części. (Wychodzi po ok. 150g). Z każdej części uformuj cienki wałek o długości ok. 40cm. Zapleć z nich dwa warkocze, końce załóż pod spód. Gotowe chałki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Gdy chałki wyrosną, delikatnie posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu przełóż chałki na kratkę do wystudzenia.
Kruszonka:
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki połącz rękami tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.