Zawsze chciałam zrobić takie ciasteczka. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku a do tego ta rozpływająca się czekolada... Przepis jest bardzo prosty, idealny aby wykonać go razem z małymi pomocnikami 😊.
Ciasteczka nawet po dwóch dniach są miękkie, pyszne, w sam raz do kawusi! Polecam 😊.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady lub specjalna czekolada w kawałkach.
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady lub specjalna czekolada w kawałkach.
* Ja używam połowę tabliczki czekolady gorzkiej i połowę mlecznej.
* Kostkę masła należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby masło było miękkie.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękkie masło porządnie utrzyj mikserem razem z cukrem.
Do utartego masła dodaj jajka, ciągle mieszając.
Następnie połącz masę z pozostałymi sypkimi składnikami.
Miękkie masło porządnie utrzyj mikserem razem z cukrem.
Do utartego masła dodaj jajka, ciągle mieszając.
Następnie połącz masę z pozostałymi sypkimi składnikami.
*Ciasto będzie bardzo gęste. Ja pod koniec zamieniłam mikser na zwykłą drewnianą łopatkę.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do ciasta i porządnie wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Nakładaj ciasto na blachę łyżką, łyżką do lodów lub po prostu uformuj z niego kulki i lekko spłaszcz dłonią.
Komentarze
Prześlij komentarz