Niedawno dowiedziałam się, że łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są jednak różne wersje przygotowania tej potrawy. Niektórzy używają kapusty kiszonej, inni zwykłej białej kapusty. Próbowałam obu wersji i myślę, że zostanę przy kiszonkach😁.
Łazanki to super pomysł na obiad również w piątek - wtedy serwuję bez kiełbaski😊.
Składniki:
- 500g pieczarek
- 200g kapusty kiszonej
- 200g kiełbasy podwawelskiej
- olej, sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Kapustę pokrój i przełóż do garnka. Następnie zalej ją wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości.
*Ja kapustę gotuję razem z wodą w której się kisiła. Jeśli chcesz, aby łazanki były mniej kwaśne możesz przepłukać kapustę przed gotowaniem.
Pieczarki obierz i pokrój na małe kawałki. Może to być kostka.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Do gotowej cebuli dodaj pieczarki, posól i duś pod przykryciem aż będą miękkie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kiełbasę pokrój w kostkę lub półplasterki i podsmaż na oleju.
Ugotowaną kapustę oraz makaron odcedź. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz