Przejdź do głównej zawartości

Bułki na hamburgery

Bardzo długo się zbierałam, żeby dodać ten przepis. Bułki do hamburgerów robiłam już dobrych parę razy, zawsze wychodziły pierwsza klasa, jednak właściwie robiłam je "na oko". Tym razem postarałam się o dokładne zważenie składników i jest. Przepis na bułki hamburgerowe. Bardzo proszę 😁
Składniki:
- 450g mąki pszennej (dodatkowo mąka do podsypania)
- 50ml mleka
- 150ml wody
- 40g masła
- 2 jajka
- 20g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- sezam

Sposób przygotowania:
Mleko oraz wodę wlej do rondelka i delikatnie podgrzej. Dodaj cukier oraz drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
* Mleko z wodą nie mogą być gorące. Wystarczy temp. ok 50°C.
Masło rozpuść i ostudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do mąki wlej zaczyn z drożdży i ostudzone masło. Dodaj jedno jajko i porządnie wyrób ciasto, ok. 5-10 min. W razie potrzeby dodaj mąkę. Wyrobione ciasto przełóż do miski, nakryj ścierką i odstaw na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.
*Ja zazwyczaj robię 8 bułek. Możesz jednak zrobić 6 większych czy 12 malutkich bułeczek. Raz zdarzyło mi się zrobić tylko dwie ogromne bułki z tych proporcji 😁.
Gdy ciasto urośnie, podziel je na 8 części. Uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz ręką każdą z nich i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30min. do wyrośnięcia bułek.
Piekarnik rozgrzej do 220°C, góra- dół.
Pozostałe jajko rozkłóć, posmaruj nim delikatnie wyrośnięte bułki i posyp sezamem.
Bułki piecz ok 8-10 minut.
Po upieczeniu wystudź bułki na kratce, żeby były chrupiące 😉.

Smacznego.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.