Bardzo długo się zbierałam, żeby dodać ten przepis. Bułki do hamburgerów robiłam już dobrych parę razy, zawsze wychodziły pierwsza klasa, jednak właściwie robiłam je "na oko". Tym razem postarałam się o dokładne zważenie składników i jest. Przepis na bułki hamburgerowe. Bardzo proszę 😁
Składniki:- 450g mąki pszennej (dodatkowo mąka do podsypania)
- 50ml mleka
- 150ml wody
- 40g masła
- 2 jajka
- 20g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- sezam
Sposób przygotowania:
Mleko oraz wodę wlej do rondelka i delikatnie podgrzej. Dodaj cukier oraz drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
* Mleko z wodą nie mogą być gorące. Wystarczy temp. ok 50°C.
Masło rozpuść i ostudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do mąki wlej zaczyn z drożdży i ostudzone masło. Dodaj jedno jajko i porządnie wyrób ciasto, ok. 5-10 min. W razie potrzeby dodaj mąkę. Wyrobione ciasto przełóż do miski, nakryj ścierką i odstaw na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.
*Ja zazwyczaj robię 8 bułek. Możesz jednak zrobić 6 większych czy 12 malutkich bułeczek. Raz zdarzyło mi się zrobić tylko dwie ogromne bułki z tych proporcji 😁.
Gdy ciasto urośnie, podziel je na 8 części. Uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz ręką każdą z nich i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30min. do wyrośnięcia bułek.
Piekarnik rozgrzej do 220°C, góra- dół.
Pozostałe jajko rozkłóć, posmaruj nim delikatnie wyrośnięte bułki i posyp sezamem.
Bułki piecz ok 8-10 minut.
Po upieczeniu wystudź bułki na kratce, żeby były chrupiące 😉.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do mąki wlej zaczyn z drożdży i ostudzone masło. Dodaj jedno jajko i porządnie wyrób ciasto, ok. 5-10 min. W razie potrzeby dodaj mąkę. Wyrobione ciasto przełóż do miski, nakryj ścierką i odstaw na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.
*Ja zazwyczaj robię 8 bułek. Możesz jednak zrobić 6 większych czy 12 malutkich bułeczek. Raz zdarzyło mi się zrobić tylko dwie ogromne bułki z tych proporcji 😁.
Gdy ciasto urośnie, podziel je na 8 części. Uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz ręką każdą z nich i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30min. do wyrośnięcia bułek.
Piekarnik rozgrzej do 220°C, góra- dół.
Pozostałe jajko rozkłóć, posmaruj nim delikatnie wyrośnięte bułki i posyp sezamem.
Bułki piecz ok 8-10 minut.
Po upieczeniu wystudź bułki na kratce, żeby były chrupiące 😉.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz