Z kuchni azjatyckiej najczęściej wybieram sajgonki. Są to małe smażone krokieciki z różnorodnym farszem. Ja w papier ryżowy zawijam farsz mięsny. Sajgonki podaję z ryżem i surówką tworząc pyszny sycący obiad.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- garść grzybów mun
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ cebuli (może być gruby szczypior)
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- papier ryżowy do sajgonek
- olej do smażenia
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- garść grzybów mun
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ cebuli (może być gruby szczypior)
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- papier ryżowy do sajgonek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut, następnie pokrój je w cienkie paseczki lub drobną kostkę.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, po chwili odcedź i pokrój.
Do mięsa mielonego dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony makaron oraz grzyby mun.
Przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Pora na zawijanie farszu w papier ryżowy.
Pojedynczy papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie aby zmiękł. Następnie rozłóż go delikatnie na desce lub talerzu i nałóż niewielką ilość farszu. Zawiń papier w ten sam sposób jak krokiety, tylko malutkie.
Zawinięte sajgonki smaż w garnku lub wysokiej patelni na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.
* Niektórzy wrzucają sajgonki do głębokiego oleju, ja natomiast rozgrzewam dosyć sporo oleju, jednak sajgonki odwracam w połowie czasu smażenia.
* Aby sajgonki były chrupiące należy usmażone sajgonki zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu a następnie ponownie podsmażyć w wyższej temperaturze.
Sajgonki podaję z gotowym sosem słodkim- chilli, ryżem i surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego.
Grzyby mun zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut, następnie pokrój je w cienkie paseczki lub drobną kostkę.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, po chwili odcedź i pokrój.
Do mięsa mielonego dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony makaron oraz grzyby mun.
Przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Pora na zawijanie farszu w papier ryżowy.
Pojedynczy papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie aby zmiękł. Następnie rozłóż go delikatnie na desce lub talerzu i nałóż niewielką ilość farszu. Zawiń papier w ten sam sposób jak krokiety, tylko malutkie.
Zawinięte sajgonki smaż w garnku lub wysokiej patelni na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.
* Niektórzy wrzucają sajgonki do głębokiego oleju, ja natomiast rozgrzewam dosyć sporo oleju, jednak sajgonki odwracam w połowie czasu smażenia.
* Aby sajgonki były chrupiące należy usmażone sajgonki zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu a następnie ponownie podsmażyć w wyższej temperaturze.
Sajgonki podaję z gotowym sosem słodkim- chilli, ryżem i surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz