Przejdź do głównej zawartości

Sajgonki

Z kuchni azjatyckiej najczęściej wybieram sajgonki. Są to małe smażone krokieciki z różnorodnym farszem. Ja w papier ryżowy zawijam farsz mięsny. Sajgonki podaję z ryżem i surówką tworząc pyszny sycący obiad.
Składniki:

- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- garść grzybów mun
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ cebuli (może być gruby szczypior)
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- papier ryżowy do sajgonek
- olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:

Grzyby mun zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut, następnie pokrój je w cienkie paseczki lub drobną kostkę.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, po chwili odcedź i pokrój.
Do mięsa mielonego dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony makaron oraz grzyby mun.
Przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym.

Pora na zawijanie farszu w papier ryżowy.

Pojedynczy papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie aby zmiękł. Następnie rozłóż go delikatnie na desce lub talerzu i nałóż niewielką ilość farszu. Zawiń papier w ten sam sposób jak krokiety, tylko malutkie.
Zawinięte sajgonki smaż w garnku lub wysokiej patelni na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.

* Niektórzy wrzucają sajgonki do głębokiego oleju, ja natomiast rozgrzewam dosyć sporo oleju, jednak sajgonki odwracam w połowie czasu smażenia.
* Aby sajgonki były chrupiące należy usmażone sajgonki zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu a następnie ponownie podsmażyć w wyższej temperaturze.

Sajgonki podaję z gotowym sosem słodkim- chilli, ryżem i surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.