Od jakiegoś już czasu w knajpach z kebabem możemy zjeść tzw. kapsalon. Moim wyzwaniem było odtworzenie tego smaku w domu. Po przeszukaniu internetu okazało się, że kapsalon jest daniem holenderskim i równie dobrze smakuje z kurczakiem! Jeśli lubisz domowy fast food to po prostu MUSISZ tego spróbować!
Składniki: (dla 4 osób)
- pierś z kurczaka (przyp. pierś to dwa filety)
- 1 kg frytek
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- cebula czerwona
- ser żółty
- 2 łyżki oleju
- przyprawa gyros
Sos:
- jogurt grecki
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- koperek
Sposób przygotowania:
Frytki przygotuj (najlepiej w piekarniku) według opisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu w piekarnika gotowych frytek ustaw temperaturę grzania na ok. 150 stopni.
Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę. Do mięsa dodaj olej, przyprawę do gyrosa i wymieszaj.
*Najlepiej jest to zrobić wcześniej, żeby mięso "przeszło" przyprawami.
Gotowe mięso usmaż na patelni nie dodając już tłuszczu.
Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, paprykę pokrój w paski, ogórka, pomidora i cebulę w półplasterki.
*Możesz wykorzystać sałatę lodową, jeśli nie masz kapusty pekińskiej. Jednak mi bardziej smakuje z pekińską.
Przygotuj sos:
Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz koperkiem. Możesz delikatnie posolić.
W naczyniu żaroodpornym, lub w miskach ułóż kolejno gotowe frytki, usmażone mięso i posyp wszystko startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i wyjmij kiedy ser się roztopi.
* Pierwszy raz robiłam w naczyniu żaroodpornym, jednak ciężko było podzielić to na porcje. Jedliśmy z mężem "z jednej michy" hehe. Teraz po prostu nakładam na talerze, każdy ma swoją porcję. Niektórzy wykorzystują gotowe jednorazowe opakowania np. tzw. keksówki.
* Rodzaj sera raczej nie ma znaczenia. Najlepiej jakby się ciągnął po roztopieniu. Ja używam tego co w danym momencie mam w lodówce. Może być mozzarella, edamski czy gouda.
Po zapieczeniu frytek z mięsem, na wierzch ułóż kapustę, warzywa i wszystko polej sosem czosnkowym.
Smacznego!
Składniki: (dla 4 osób)
- pierś z kurczaka (przyp. pierś to dwa filety)
- 1 kg frytek
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- cebula czerwona
- ser żółty
- 2 łyżki oleju
- przyprawa gyros
Sos:
- jogurt grecki
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- koperek
Sposób przygotowania:
Frytki przygotuj (najlepiej w piekarniku) według opisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu w piekarnika gotowych frytek ustaw temperaturę grzania na ok. 150 stopni.
Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę. Do mięsa dodaj olej, przyprawę do gyrosa i wymieszaj.
*Najlepiej jest to zrobić wcześniej, żeby mięso "przeszło" przyprawami.
Gotowe mięso usmaż na patelni nie dodając już tłuszczu.
Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, paprykę pokrój w paski, ogórka, pomidora i cebulę w półplasterki.
*Możesz wykorzystać sałatę lodową, jeśli nie masz kapusty pekińskiej. Jednak mi bardziej smakuje z pekińską.
Przygotuj sos:
Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz koperkiem. Możesz delikatnie posolić.
W naczyniu żaroodpornym, lub w miskach ułóż kolejno gotowe frytki, usmażone mięso i posyp wszystko startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i wyjmij kiedy ser się roztopi.
* Pierwszy raz robiłam w naczyniu żaroodpornym, jednak ciężko było podzielić to na porcje. Jedliśmy z mężem "z jednej michy" hehe. Teraz po prostu nakładam na talerze, każdy ma swoją porcję. Niektórzy wykorzystują gotowe jednorazowe opakowania np. tzw. keksówki.
* Rodzaj sera raczej nie ma znaczenia. Najlepiej jakby się ciągnął po roztopieniu. Ja używam tego co w danym momencie mam w lodówce. Może być mozzarella, edamski czy gouda.
Po zapieczeniu frytek z mięsem, na wierzch ułóż kapustę, warzywa i wszystko polej sosem czosnkowym.
Smacznego!
mniamm, nigdy go nie robiłam ale jestem pewna, że bardzo by mi smakował, aż ślinka cieknie patrząc na to danie
OdpowiedzUsuń