Przejdź do głównej zawartości

Szybki murzynek

Dzisiaj mikołajki. Dziecko w przedszkolu, po południu będą goście, więc musi być ciasto.
Proste, szybkie i ze składników, które zawsze znajdę w swojej kuchni. Takie ciasta lubię piec najbardziej!
Składniki:

- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Margarynę roztop w rondelku i wystudź.
W małej misce utrzyj całe jajko i pomału dodawaj cukier, cały czas miksując.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj ubite jajko z cukrem, mleko oraz dżem. Wszystko porządnie wymieszaj mikserem. Na sam koniec, cały czas mieszając, dodawaj pomału roztopioną margarynę.
* Jeśli wlejesz od razu cały tłuszcz, rozchlapiesz wszystko po kuchni 😉.

Do ciasta możesz dodać mrożone wiśnie lub bakalie/orzechy.

Wiśnie rozmroź i poukładaj na przelanym do blachy cieście.
Bakalie obtocz w mące i dodaj do ciasta zanim je przelejesz.
* Bakalie obtoczone w mące nie opadną na dno ciasta. (Przynajmniej nie powinny 😄)

Ciasto przelej do wąskiej blaszki tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
* Jeśli robię to ciasto z wiśniami, piekę je w okrągłej blaszce - wtedy ładniej się prezentuje.

Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stC. na ok. 40 minut.
Oczywiście sprawdź drewnianym patyczkiem, czy już jest dobre. Jeśli patyczek będzie suchy- ciasto jest gotowe.
* Ja dla pewności zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na ok 15 minut.

Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu polać z wierzchu czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.