Dzisiaj mikołajki. Dziecko w przedszkolu, po południu będą goście, więc musi być ciasto.
Proste, szybkie i ze składników, które zawsze znajdę w swojej kuchni. Takie ciasta lubię piec najbardziej!
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka dżemu truskawkowego
Sposób przygotowania:
Margarynę roztop w rondelku i wystudź.
W małej misce utrzyj całe jajko i pomału dodawaj cukier, cały czas miksując.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj ubite jajko z cukrem, mleko oraz dżem. Wszystko porządnie wymieszaj mikserem. Na sam koniec, cały czas mieszając, dodawaj pomału roztopioną margarynę.
* Jeśli wlejesz od razu cały tłuszcz, rozchlapiesz wszystko po kuchni 😉.
Do ciasta możesz dodać mrożone wiśnie lub bakalie/orzechy.
Wiśnie rozmroź i poukładaj na przelanym do blachy cieście.
Bakalie obtocz w mące i dodaj do ciasta zanim je przelejesz.
* Bakalie obtoczone w mące nie opadną na dno ciasta. (Przynajmniej nie powinny 😄)
Ciasto przelej do wąskiej blaszki tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
* Jeśli robię to ciasto z wiśniami, piekę je w okrągłej blaszce - wtedy ładniej się prezentuje.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stC. na ok. 40 minut.
Oczywiście sprawdź drewnianym patyczkiem, czy już jest dobre. Jeśli patyczek będzie suchy- ciasto jest gotowe.
* Ja dla pewności zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na ok 15 minut.
Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu polać z wierzchu czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Proste, szybkie i ze składników, które zawsze znajdę w swojej kuchni. Takie ciasta lubię piec najbardziej!
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka dżemu truskawkowego
Sposób przygotowania:
Margarynę roztop w rondelku i wystudź.
W małej misce utrzyj całe jajko i pomału dodawaj cukier, cały czas miksując.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj ubite jajko z cukrem, mleko oraz dżem. Wszystko porządnie wymieszaj mikserem. Na sam koniec, cały czas mieszając, dodawaj pomału roztopioną margarynę.
* Jeśli wlejesz od razu cały tłuszcz, rozchlapiesz wszystko po kuchni 😉.
Do ciasta możesz dodać mrożone wiśnie lub bakalie/orzechy.
Bakalie obtocz w mące i dodaj do ciasta zanim je przelejesz.
* Bakalie obtoczone w mące nie opadną na dno ciasta. (Przynajmniej nie powinny 😄)
Ciasto przelej do wąskiej blaszki tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
* Jeśli robię to ciasto z wiśniami, piekę je w okrągłej blaszce - wtedy ładniej się prezentuje.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stC. na ok. 40 minut.
Oczywiście sprawdź drewnianym patyczkiem, czy już jest dobre. Jeśli patyczek będzie suchy- ciasto jest gotowe.
* Ja dla pewności zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na ok 15 minut.
Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu polać z wierzchu czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz