Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne pierniczki

W moim rodzinnym domu robiło się takie prawdziwe pierniczki. Najpierw babcia, potem mama robiły ciasto, które musiało zostać na noc w lodówce. Następnego dnia całą rodziną piekliśmy tonę pierniczków, które następnie wszyscy malowali słodkim lukrem i obsypywali kolorowymi cukierkami. Oczywiście te pierniki robiło się nieco wcześniej, ponieważ malowanie tony pierników trochę trwało i musiały trochę poleżakować, żeby były miękkie na święta.

Wczoraj robiłam takie szybkie pierniczki w nieco mniejszej ilości, żeby pokazać mojemu synkowi świąteczna atmosferę. Zajęło nam to tylko godzinkę. Pierniczki wyszły super! Dzisiaj bierzemy się na malowanie.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś czasu na pierniczki, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz i zdążysz do świąt 😉
Składniki:

- 2 szklanki mąki + 1/2 szklanki do podsypania
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

W rondelku roztop masło z miodem i cukrem pudrem. Poczekaj aż ostygnie. Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą, jajkiem i ostudzonym masłem. Wszystko razem zagnieć. Mi to szybko poszło, składniki ładnie się ze sobą połączyły.
Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko i foremkami wykrawaj w nim ciasteczka.

* Ciasto wałkuj na specjalnej macie, do której nie będzie przywierało lub podsyp blat mąką.
* Ciasto do wałkowania wychodzi dosyć miękkie, dlatego przekładając wykrojone ciasteczka podważałam je plastikową szpatułką.

Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw między nimi lekki odstęp, ponieważ urosną. Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stC. przez ok. 8-10 minut.

* Ja miałam dosyć małe foremki, więc moim pierniczkom wystarczyło tylko 5 minut w piecu. Po prostu do nich wcześniej zaglądaj, żeby się nie przypaliły

Po upieczeniu przełóż pierniczki do ostygnięcia.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.