W moim rodzinnym domu robiło się takie prawdziwe pierniczki. Najpierw babcia, potem mama robiły ciasto, które musiało zostać na noc w lodówce. Następnego dnia całą rodziną piekliśmy tonę pierniczków, które następnie wszyscy malowali słodkim lukrem i obsypywali kolorowymi cukierkami. Oczywiście te pierniki robiło się nieco wcześniej, ponieważ malowanie tony pierników trochę trwało i musiały trochę poleżakować, żeby były miękkie na święta.
Wczoraj robiłam takie szybkie pierniczki w nieco mniejszej ilości, żeby pokazać mojemu synkowi świąteczna atmosferę. Zajęło nam to tylko godzinkę. Pierniczki wyszły super! Dzisiaj bierzemy się na malowanie.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś czasu na pierniczki, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz i zdążysz do świąt 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki + 1/2 szklanki do podsypania
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki przyprawy do pierników
Wczoraj robiłam takie szybkie pierniczki w nieco mniejszej ilości, żeby pokazać mojemu synkowi świąteczna atmosferę. Zajęło nam to tylko godzinkę. Pierniczki wyszły super! Dzisiaj bierzemy się na malowanie.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś czasu na pierniczki, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz i zdążysz do świąt 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki + 1/2 szklanki do podsypania
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
W rondelku roztop masło z miodem i cukrem pudrem. Poczekaj aż ostygnie. Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą, jajkiem i ostudzonym masłem. Wszystko razem zagnieć. Mi to szybko poszło, składniki ładnie się ze sobą połączyły.
Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko i foremkami wykrawaj w nim ciasteczka.
* Ciasto wałkuj na specjalnej macie, do której nie będzie przywierało lub podsyp blat mąką.
* Ciasto do wałkowania wychodzi dosyć miękkie, dlatego przekładając wykrojone ciasteczka podważałam je plastikową szpatułką.
Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw między nimi lekki odstęp, ponieważ urosną. Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stC. przez ok. 8-10 minut.
* Ja miałam dosyć małe foremki, więc moim pierniczkom wystarczyło tylko 5 minut w piecu. Po prostu do nich wcześniej zaglądaj, żeby się nie przypaliły
Po upieczeniu przełóż pierniczki do ostygnięcia.


Smacznego.
Sposób przygotowania:
W rondelku roztop masło z miodem i cukrem pudrem. Poczekaj aż ostygnie. Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą, jajkiem i ostudzonym masłem. Wszystko razem zagnieć. Mi to szybko poszło, składniki ładnie się ze sobą połączyły.
Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko i foremkami wykrawaj w nim ciasteczka.
* Ciasto wałkuj na specjalnej macie, do której nie będzie przywierało lub podsyp blat mąką.
* Ciasto do wałkowania wychodzi dosyć miękkie, dlatego przekładając wykrojone ciasteczka podważałam je plastikową szpatułką.
Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw między nimi lekki odstęp, ponieważ urosną. Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stC. przez ok. 8-10 minut.
* Ja miałam dosyć małe foremki, więc moim pierniczkom wystarczyło tylko 5 minut w piecu. Po prostu do nich wcześniej zaglądaj, żeby się nie przypaliły
Po upieczeniu przełóż pierniczki do ostygnięcia.


Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz