Przejdź do głównej zawartości

Pyzy z mięsem

Kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Jeśli nie chce Ci się lepić pierogów, zrobienie pyz jest mniej czasochłonne.
W moim domu kluski z mięsem nie mogą się obyć bez okrasy z boczku i cebuli. Dodatkowo możesz podać kubek z gorącym barszczem i sycący obiad na zimowe dni jak znalazł!

Składniki:

Kluski:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
Farsz:
- mięso z rosołu (wołowe i drobiowe) + marchewka
- cebula
- łyżka smalcu
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz przygotuj tak jak do pierogów.
Mięso obierz z kości, zmiel maszynką do mięsa razem z marchewką. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw porządnie solą, pieprzem i wymieszaj.

*Mięsa nie musi być dużo. Na jedną kluskę wystarczy 1-2 łyżeczki gotowego farszu. U mnie jest to zazwyczaj kawałek wołowego mięsa plus 3-4 skrzydełka.
*Zeszklonej cebuli nie powinno być czuć w farszu. Możesz jednak również cebulę zmielić z mięsem.
* Jeśli farsz jest zbyt suchy, a masz rosół ugotowany na wykorzystanym mięsie, możesz go dolać do farszu. Innym sposobem jest dolanie roztopionego smalcu.

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Następnie podziel ziemniaki w misce na cztery części i jedną z nich wybierz a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto tak aby było miękkie, klejące ale bez problemu odchodziło od rąk. W razie potrzeby dosyp mąki.

Teraz wystarczy ulepić kluski. Ja najpierw z samego ciasta robię kulki tak, aby były tej samej wielkości. Następnie ja rozpłaszczam, nakładam łyżeczką farsz i sklejam.

* Kluski powinny być podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują.
Kluski gotuj na osolonej wodzie parę minut po wypłynięciu na wierzch. Jeśli kluski są mrożone powinny się gotować dłużej.

* Ja zazwyczaj gotuję rosół na rozmrożonym mięsie, więc nie zamrażam klusek czy pierogów ponownie.

Smacznego.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.