Kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Jeśli nie chce Ci się lepić pierogów, zrobienie pyz jest mniej czasochłonne.
W moim domu kluski z mięsem nie mogą się obyć bez okrasy z boczku i cebuli. Dodatkowo możesz podać kubek z gorącym barszczem i sycący obiad na zimowe dni jak znalazł!
Składniki:
Kluski:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
Farsz:
- mięso z rosołu (wołowe i drobiowe) + marchewka
- cebula
- łyżka smalcu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz przygotuj tak jak do pierogów.
Mięso obierz z kości, zmiel maszynką do mięsa razem z marchewką. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw porządnie solą, pieprzem i wymieszaj.
*Mięsa nie musi być dużo. Na jedną kluskę wystarczy 1-2 łyżeczki gotowego farszu. U mnie jest to zazwyczaj kawałek wołowego mięsa plus 3-4 skrzydełka.
*Zeszklonej cebuli nie powinno być czuć w farszu. Możesz jednak również cebulę zmielić z mięsem.
* Jeśli farsz jest zbyt suchy, a masz rosół ugotowany na wykorzystanym mięsie, możesz go dolać do farszu. Innym sposobem jest dolanie roztopionego smalcu.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Następnie podziel ziemniaki w misce na cztery części i jedną z nich wybierz a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto tak aby było miękkie, klejące ale bez problemu odchodziło od rąk. W razie potrzeby dosyp mąki.
Teraz wystarczy ulepić kluski. Ja najpierw z samego ciasta robię kulki tak, aby były tej samej wielkości. Następnie ja rozpłaszczam, nakładam łyżeczką farsz i sklejam.
* Kluski powinny być podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują.
Kluski gotuj na osolonej wodzie parę minut po wypłynięciu na wierzch. Jeśli kluski są mrożone powinny się gotować dłużej.
* Ja zazwyczaj gotuję rosół na rozmrożonym mięsie, więc nie zamrażam klusek czy pierogów ponownie.
Smacznego.
W moim domu kluski z mięsem nie mogą się obyć bez okrasy z boczku i cebuli. Dodatkowo możesz podać kubek z gorącym barszczem i sycący obiad na zimowe dni jak znalazł!
Składniki:
Kluski:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
Farsz:
- mięso z rosołu (wołowe i drobiowe) + marchewka
- cebula
- łyżka smalcu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz przygotuj tak jak do pierogów.
Mięso obierz z kości, zmiel maszynką do mięsa razem z marchewką. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw porządnie solą, pieprzem i wymieszaj.
*Mięsa nie musi być dużo. Na jedną kluskę wystarczy 1-2 łyżeczki gotowego farszu. U mnie jest to zazwyczaj kawałek wołowego mięsa plus 3-4 skrzydełka.
*Zeszklonej cebuli nie powinno być czuć w farszu. Możesz jednak również cebulę zmielić z mięsem.
* Jeśli farsz jest zbyt suchy, a masz rosół ugotowany na wykorzystanym mięsie, możesz go dolać do farszu. Innym sposobem jest dolanie roztopionego smalcu.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Następnie podziel ziemniaki w misce na cztery części i jedną z nich wybierz a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto tak aby było miękkie, klejące ale bez problemu odchodziło od rąk. W razie potrzeby dosyp mąki.
Teraz wystarczy ulepić kluski. Ja najpierw z samego ciasta robię kulki tak, aby były tej samej wielkości. Następnie ja rozpłaszczam, nakładam łyżeczką farsz i sklejam.
* Kluski powinny być podobnej wielkości, wtedy się równo ugotują.
Kluski gotuj na osolonej wodzie parę minut po wypłynięciu na wierzch. Jeśli kluski są mrożone powinny się gotować dłużej.
* Ja zazwyczaj gotuję rosół na rozmrożonym mięsie, więc nie zamrażam klusek czy pierogów ponownie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz