Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kabanosem

Jest to druga sałatka, po sałatce cezara, którą uwielbia moja rodzinka. Za każdym razem jestem pewna, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona do takiego połączenia smaków, ale wierzcie mi, jest pyszna! Musicie spróbować!

Składniki:
- sałata lodowa
- papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- kabanosy- według uznania.
- łyżka ketchupu
- łyżka majonezu
- gotowa mieszanka sosu sałatkowego

Sposób przygotowania:

Sałatę umyj, podrzyj do miski. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę, ogórki kiszone tak samo. Kabanosy pokrój w naprawdę małe kawałki i upraż na suchej patelni.
Wszystko dodaj do sałaty. Połącz majonez z ketchupem i sosem sałatkowym i wszystko razem wymieszaj.


Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.