Najprostszy i jedyny przepis na racuchy jaki próbowałam, bo zawsze wychodzi! Jest to przepis mojej babci. Jedyny jego minus dla mnie, to kefir, który raczej nie gości na co dzień w mojej lodówce. Zazwyczaj jednak kefir ma dłuższą datę ważności, więc można kupić go dużo wcześniej ;)
Ja lubię racuchy klasyczne (same w sobie są bardzo słodkie), z cukrem pudrem lub z jabłkami. Można je podawać z konfiturami, owocami lub czekoladą.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 białka
- 400 ml kefiru
Sposób przygotowania:
Białka porządnie ubij, następnie pomału dodawaj cukier puder. Połącz ubite białka z mąką i kefirem i wymieszaj.
* Najlepiej wszystko połączyć ze sobą mikserem.
I gotowe! Wystarczy usmażyć racuchy na patelni.
Rozgrzej patelnię. Formuj z ciasta małe placuszki i smaż z obu stron.
* Ja smażę na oleju, być może uda się to bez tłuszczu na dobrej patelni. Nie próbowałam, jeśli Ci się uda - daj znać 😊.
Racuchy można zrobić z jabłkami.
Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki i wrzuć do ciasta.
Możesz również pokroić jabłka na plasterki i układać na uformowanym na patelni cieście.
Smacznego.
Ja lubię racuchy klasyczne (same w sobie są bardzo słodkie), z cukrem pudrem lub z jabłkami. Można je podawać z konfiturami, owocami lub czekoladą.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 białka
- 400 ml kefiru
Sposób przygotowania:
Białka porządnie ubij, następnie pomału dodawaj cukier puder. Połącz ubite białka z mąką i kefirem i wymieszaj.
* Najlepiej wszystko połączyć ze sobą mikserem.
I gotowe! Wystarczy usmażyć racuchy na patelni.
Rozgrzej patelnię. Formuj z ciasta małe placuszki i smaż z obu stron.
* Ja smażę na oleju, być może uda się to bez tłuszczu na dobrej patelni. Nie próbowałam, jeśli Ci się uda - daj znać 😊.
Racuchy można zrobić z jabłkami.
Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki i wrzuć do ciasta.
Możesz również pokroić jabłka na plasterki i układać na uformowanym na patelni cieście.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz