Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie

Sezon na śliwki trwa. W tym roku jest ich wyjątkowo dużo. Dodatkowo miałam ostatnio kilka okazji, żeby upiec coś słodkiego. Hura! Postawiłam więc na wykorzystanie owoców, które są teraz świeże. Jabłka, brzoskwinie (w syropie) czy ananas można wykorzystać przez cały rok. Nie jestem jednak przekonana do ciast z mrożonych owoców, dodatkowo są one dość drogie (chyba, że zamrozimy je sami w sezonie).
Z tym ciastem na pewno sobie poradzisz, musisz spróbować! :)

Składniki:

Ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka masła - można użyć margaryny, jednak lepsze jest z masłem ;)
- 5 żółtek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Piana:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru

- ok. 1 kg śliwek
- bułka tarta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kruchego ciasta połącz. Po wyrobieniu ciasta podziel je na dwie części. Jedna z nich to będzie spód ciasta- powinna być większa. Drugą wykorzystamy na posypkę. Podzielone ciasto owiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażarki na 30 minut.
*Czas chłodzenia ciasta może być krótszy/ dłuższy. Chodzi o to, aby ciasto było twarde, dzięki czemu łatwiej będzie je zetrzeć na tarce.
W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na pół i wyciągnij z nich pestki.
Blachę wysmaruj masłem/ margaryną.
Większą część ciasta zetrzyj równomiernie na blachę, na tarce o grubych oczkach. Potarte ciasto ugnieć palcami i nakłuj widelcem.
Na spód ciasta ułóż gęsto śliwki skórką do spodu. Następnie delikatnie posyp śliwki bułką tartą, dzięki temu w bułkę, w trakcie pieczenia wsiąknie nadmiar soku ze śliwek i ciasto nie będzie mokre.
Białka ubij na sztywną pianę i pomału dodawaj cukier cały czas miksując. Gotową pianę rozsmaruj na śliwkach. Na sam koniec zetrzyj pozostałe ciasto na wierzch ciasta.
Gotowe ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st.C. Oczywiście sprawdź patyczkiem, czy  się upiekło, ponieważ każdy piec jest inny.
* Jeśli ciasto zbyt szybko się przypiecze z góry, przykryj je folią aluminiową i piecz dalej.

Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.