Przejdź do głównej zawartości

Miodowiec

Dzisiaj mam urodziny, więc jest to kolejna wyczekiwana okazja, żeby upiec coś słodkiego.
Miodowiec to ciasto trochę przeze mnie zapomniane ale bardzo szybkie, proste i pyyyszne!
Składniki:

- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże śmietany 18%
- 4 cukry waniliowe
- czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, miód, następnie mąkę z sodą ciągle mieszając.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Powtórz tę czynność cztery razy tak, aby mieć przygotowane papiery do wyłożenia.
*Każdy z placków piecze się 6 minut, a placki będą 4, więc żeby nie czekać aż blacha wystygnie, włóż w ciepłą blachę przygotowany papier i nałóż ciasto na kolejny placek.
* Ciasto piekę na dużej blasze 34x22cm.

Z masy upiecz 4 cienkie placki. Piekarnik nagrzej do 180⁰C, każdy placek piecz 6 minut.
* Na każdy placek przeznacz 4-5 łyżek masy. Właściwie trzeba masę rozsmarować. Nie bój się, ciasto urośnie ;).

Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i przesmaruj nią każdy wystudzony placek oraz wierzch ciasta.
* Ja do każdej śmietany wsypuję po 2 cukry waniliowe. Wtedy każdy kubeczek ze śmietaną dzielę na dwa.

Gotowe ciasto posyp tartą na tarce czekoladą.
*Czekoladę zetrzyj na grubych lub drobnych oczkach. Dobrze też wygląda starta obieraczką do warzyw ;).

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.