Przejdź do głównej zawartości

Leczo

Spodziewasz się dużej ilości gości? Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Może właśnie jest sezon na cukinie i nie masz już pomysłów na jej przygotowanie? Najlepsze będzie leczo! Jest szybkie, pyszne, zdrowe a w sezonie naprawdę tanie!

Składniki:

- 3 cukinie
- 2 papryki
- duża cebula
- 6 pomidorów
- kiełbasa podwawelska/ toruńska
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki a następnie na plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w większą kostkę lub paski. Cebulę zeszklij na oleju w dość dużym garnku. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj do niej pokrojoną paprykę, wymieszaj i duś pod przykryciem co chwilę mieszając.
* Wszystko wrzuca się do jednego garnka, więc musi być dość duży.

W tym czasie obierz cukinię, wybierz łyżką pestki i pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć cukinię do garnka, posól, wymieszaj i nadal wszystko duś pod przykryciem.
Pomidory natnij delikatnie nożem i zalej wrzątkiem. Po minucie wylej wodę i obierz pomidory. Następnie oczyść pomidory, pokrój na duże cząstki i wrzuć do cukinii.
* Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć takich w puszce.
* Ostatnio robiąc leczo zapomniałam kupić przecier pomidorowy, więc dodałam 2 łyżki ketchupu i po dodaniu pomidorów nie przykrywałam już lecza, żeby woda z pomidorów trochę wyparowała.

Kiełbasę pokrój w plasterki ( możesz ją obrać), podsmaż na patelni i również wrzuć do garnka z warzywami. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw leczo.
* Możesz dodać również łyżeczkę cukru, wydaje mi się, że wtedy pomidory lepiej smakują 😉.
* Jeśli chcesz, żeby leczo było pikantne, dodaj troszkę ostrej papryki.

Leczo gotuj/ duś na małym ogniu ok.15 minut aż warzywa będą miękkie, ale uważaj żeby się do końca nie rozgotowały.
*Kiedy zrobisz zbyt dużo lecza, możesz je zamrozić w pojemniku lub ciepłe przełożyć do słoika, zakręcić i po ostygnięciu schować do lodówki.

Smacznego.

Możesz zrobić leczo do słoików na zimę- wtedy wytrzymają dłużej. Po napełnieniu słoika gorącym daniem wlej na wierzch łyżkę oleju, zakręć porządnie i pasteryzuj przez 10 minut. Po ostudzeniu wynieś do chłodnego miejsca.

Powodzenia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.