Spodziewasz się dużej ilości gości? Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Może właśnie jest sezon na cukinie i nie masz już pomysłów na jej przygotowanie? Najlepsze będzie leczo! Jest szybkie, pyszne, zdrowe a w sezonie naprawdę tanie!
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 papryki
- duża cebula
- 6 pomidorów
- kiełbasa podwawelska/ toruńska
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki a następnie na plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w większą kostkę lub paski. Cebulę zeszklij na oleju w dość dużym garnku. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj do niej pokrojoną paprykę, wymieszaj i duś pod przykryciem co chwilę mieszając.
* Wszystko wrzuca się do jednego garnka, więc musi być dość duży.
W tym czasie obierz cukinię, wybierz łyżką pestki i pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć cukinię do garnka, posól, wymieszaj i nadal wszystko duś pod przykryciem.
Pomidory natnij delikatnie nożem i zalej wrzątkiem. Po minucie wylej wodę i obierz pomidory. Następnie oczyść pomidory, pokrój na duże cząstki i wrzuć do cukinii.
* Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć takich w puszce.
* Ostatnio robiąc leczo zapomniałam kupić przecier pomidorowy, więc dodałam 2 łyżki ketchupu i po dodaniu pomidorów nie przykrywałam już lecza, żeby woda z pomidorów trochę wyparowała.
Kiełbasę pokrój w plasterki ( możesz ją obrać), podsmaż na patelni i również wrzuć do garnka z warzywami. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw leczo.
* Możesz dodać również łyżeczkę cukru, wydaje mi się, że wtedy pomidory lepiej smakują 😉.
* Jeśli chcesz, żeby leczo było pikantne, dodaj troszkę ostrej papryki.
Leczo gotuj/ duś na małym ogniu ok.15 minut aż warzywa będą miękkie, ale uważaj żeby się do końca nie rozgotowały.
*Kiedy zrobisz zbyt dużo lecza, możesz je zamrozić w pojemniku lub ciepłe przełożyć do słoika, zakręcić i po ostygnięciu schować do lodówki.
Smacznego.
Możesz zrobić leczo do słoików na zimę- wtedy wytrzymają dłużej. Po napełnieniu słoika gorącym daniem wlej na wierzch łyżkę oleju, zakręć porządnie i pasteryzuj przez 10 minut. Po ostudzeniu wynieś do chłodnego miejsca.
Powodzenia.
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 papryki
- duża cebula
- 6 pomidorów
- kiełbasa podwawelska/ toruńska
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki a następnie na plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w większą kostkę lub paski. Cebulę zeszklij na oleju w dość dużym garnku. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj do niej pokrojoną paprykę, wymieszaj i duś pod przykryciem co chwilę mieszając.
* Wszystko wrzuca się do jednego garnka, więc musi być dość duży.
W tym czasie obierz cukinię, wybierz łyżką pestki i pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć cukinię do garnka, posól, wymieszaj i nadal wszystko duś pod przykryciem.
Pomidory natnij delikatnie nożem i zalej wrzątkiem. Po minucie wylej wodę i obierz pomidory. Następnie oczyść pomidory, pokrój na duże cząstki i wrzuć do cukinii.
* Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć takich w puszce.
* Ostatnio robiąc leczo zapomniałam kupić przecier pomidorowy, więc dodałam 2 łyżki ketchupu i po dodaniu pomidorów nie przykrywałam już lecza, żeby woda z pomidorów trochę wyparowała.
Kiełbasę pokrój w plasterki ( możesz ją obrać), podsmaż na patelni i również wrzuć do garnka z warzywami. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw leczo.
* Możesz dodać również łyżeczkę cukru, wydaje mi się, że wtedy pomidory lepiej smakują 😉.
* Jeśli chcesz, żeby leczo było pikantne, dodaj troszkę ostrej papryki.
Leczo gotuj/ duś na małym ogniu ok.15 minut aż warzywa będą miękkie, ale uważaj żeby się do końca nie rozgotowały.
*Kiedy zrobisz zbyt dużo lecza, możesz je zamrozić w pojemniku lub ciepłe przełożyć do słoika, zakręcić i po ostygnięciu schować do lodówki.
Smacznego.
Możesz zrobić leczo do słoików na zimę- wtedy wytrzymają dłużej. Po napełnieniu słoika gorącym daniem wlej na wierzch łyżkę oleju, zakręć porządnie i pasteryzuj przez 10 minut. Po ostudzeniu wynieś do chłodnego miejsca.
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz