Przejdź do głównej zawartości

Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku robię dosyć rzadko, ponieważ jest "ciężka". Jest to jednak danie, którego można zrobić więcej i mieć dwa dni obiadów z głowy 😉 Nie wspominając już o tym że fasolka po bretońsku jest rozgrzewająca, sycąca  i oczywiście pyszna.


Składniki:

- 500g fasoli "Jaś"
- kawałek boczku - myślę że ok. 250g
- 300g kiełbasy podwawelskiej/ śląskiej/ toruńskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki ketchupu
- smalec do smażenia
- sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka słodka

Zasmażka:
- łyżka smalcu
- łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Fasolę najlepiej zamoczyć na całą noc. Dzięki temu czas gotowania będzie krótszy oraz pozbędziemy się z fasoli węglowodanów ciężkich do strawienia a tym samym wzdęć 😉.
* Mocząc fasolę nalej trochę więcej wody, ponieważ fasola pęcznieje.

Po namoczeniu przejrzyj fasolę i wyrzuć zepsute ziarna. Odcedź z wody w której się moczyła i nalej nowej. Boczek umyj, włóż do fasoli i wstaw do gotowania.
*Garnek częściowo przykryj pokrywką, żeby woda szybko nie wyparowała. Jeśli będzie taka potrzeba, dolewaj wody.
* Dobrze, żeby wody było troszkę więcej, ponieważ dodamy do fasoli jeszcze kiełbasę.

Fasola gotuje się dosyć długo, myślę że ok 1,5 - 2 godziny, aż będzie miękka.
* Po ugotowaniu boczek możesz wyciągnąć i pokroić po czym z powrotem wrzucić do fasolki.

Kiełbasę pokrój w plasterki (możesz ją obrać) i podsmaż na patelni. Gotową wrzuć do ugotowanej fasoli. Dodaj koncentrat, ketchup oraz przyprawy cały czas gotując na małym ogniu.

Jeśli fasolka jest zbyt gęsta możesz dolać odrobinę przegotowanej wody. Jeśli jest zbyt rzadka zrób zasmażkę:
Smalec rozgrzej na patelni i dodaj mąkę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się gródki. Następnie wlej na patelnię odrobinę wody z fasolki i porządnie wymieszaj. Gotową zasmażkę wlej z powrotem do fasolki.
* Zasmażkę robię na patelni na której smażyłam kiełbasę, dlatego od razu smażę ją na smalcu 😉.

Z nadmiarem ugotowanej fasoli robię to samo co z leczem. Gorącą fasolkę nakładam do słoika, zakręcam i po ostudzeniu wkładam do lodówki. Mam gotowy obiad na następny tydzień.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.