Składniki:
- 2- 3 skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1/2 kalafiora
- 1 łyżka śmietany 18% do zupy
- sól, pieprz, maggi
- siekany koperek
Sposób przygotowania:
Trzeba ugotować bulion. Skrzydełka zalej wodą i wstaw do gotowania. Gdy woda z mięsem zawrze, zbierz zebrany na powierzchni szum i zmniejsz ogień do minimum. Marchewki oraz pietruszkę obierz i dodaj do gotującego się mięsa.
* Marchewkę i pietruszkę można by było od razu pokroić w docelowe półplasterki, ale w całości jest je łatwiej wyłowić z bulionu.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, kalafior rozbierz na małe różyczki i dokładnie umyj. Wrzuć pozostałe warzywa do garnka i ugotuj do miękkości.
Kiedy ziemniaki i kalafior będą miękkie, odcedź je i zalej gotowym bulionem.
* Mięso będzie gotowało się o wiele dłużej niż warzywa. Dlatego ziemniaki i kalafior ugotuj, gdy bulion będzie prawie gotowy, natomiast marchewkę i pietruszkę wyjmij wcześniej, żeby się nie rozgotowały.
Warzywa z bulionu pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Przypraw do smaku oraz wrzuć posiekany koperek.
Zupę możesz, ale nie musisz zabielić śmietaną. Jeśli wolisz dodać śmietanę zrób to w osobnym rondelku lub szklance, żeby śmietana się nie zważyła.
Przelej do innego naczynia trochę gotowej zupy, następnie dodaj łyżkę śmietany i porządnie (najlepiej trzepaczką) wymieszaj. Wlej z powrotem do zupy.
* Jeśli po dodaniu śmietany nie połączyła się ona całkowicie z zupą, możesz wlać ją z powrotem do zupy przez sitko.

Smacznego.


Komentarze
Prześlij komentarz