Przejdź do głównej zawartości

Zupa kalafiorowa


Składniki:
- 2- 3 skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1/2 kalafiora
- 1 łyżka śmietany 18% do zupy
- sól, pieprz, maggi
- siekany koperek

Sposób przygotowania:
Trzeba ugotować bulion. Skrzydełka zalej wodą i wstaw do gotowania. Gdy woda z mięsem zawrze, zbierz zebrany na powierzchni szum i zmniejsz ogień do minimum. Marchewki oraz pietruszkę obierz i dodaj do gotującego się mięsa.
* Marchewkę i pietruszkę  można by było od razu pokroić w docelowe półplasterki, ale w całości jest je łatwiej wyłowić z bulionu.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, kalafior rozbierz na małe różyczki i dokładnie umyj. Wrzuć pozostałe warzywa do garnka i ugotuj do miękkości.
Kiedy ziemniaki i kalafior będą miękkie, odcedź je i zalej gotowym bulionem.
* Mięso będzie gotowało się o wiele dłużej niż warzywa. Dlatego ziemniaki i kalafior ugotuj, gdy bulion będzie prawie gotowy, natomiast marchewkę i pietruszkę wyjmij wcześniej, żeby się nie rozgotowały.

Warzywa z bulionu pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Przypraw do smaku oraz wrzuć posiekany koperek.

Zupę możesz, ale nie musisz zabielić śmietaną. Jeśli wolisz dodać śmietanę zrób to w osobnym rondelku lub szklance, żeby śmietana się nie zważyła.
Przelej do innego naczynia trochę gotowej zupy, następnie dodaj łyżkę śmietany i porządnie (najlepiej trzepaczką) wymieszaj. Wlej z powrotem do zupy.
* Jeśli po dodaniu śmietany nie połączyła się ona całkowicie z zupą, możesz wlać ją z powrotem do zupy przez sitko.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.