Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Jadąc w lato do teściów zazwyczaj przywożę do domu warzywa z ich ogródka. Najwięcej zawsze jest cukinii. Nie dlatego że dużo ilościowo, tylko dużo, ponieważ nie jest to cukinia rozmiarów sklepowych. Nierzadko cukinie moich teściów mierzą ok. 40cm!! Jak się już zerwie tak duże warzywo, trzeba je dobrze wykorzystać. Wszyscy więc, co roku kombinują co można z taką ilością cukinii zrobić. Wierzcie mi, samo leczo szybko się nudzi ;)

Tę zapiekankę po praz pierwszy podała nam właśnie teściowa. Oczywiście większość (faceci) kręciła nosem, że cukinia?! że kasza?!, więc w ruch poszedł ketchup :D Jedynym plusem był zapiekany ser.
Teraz często serwuję tę zapiekankę i nikt nie marudzi, bo jest naprawdę przepyszna!
Składniki:
- 20 dag kaszy jęczmiennej
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 duża cukinia (ok. 400g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- ser żółty – Ja używam edamskiego.
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
Mięso przypraw przyprawą do mięsa mielonego i usmaż na oleju. Cukinię, marchew i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj i pokrój w cienkie pół plasterki. Gdy mięso się usmaży dodaj do niego przygotowane warzywa, wymieszaj wszystko i duś ok. 5 minut.

*Ja warzywa trochę solę dla smaku, jednak wtedy puszczają wodę podczas duszenia. Trzeba je więc odsączać przy nakładaniu do naczynia żaroodpornego.
Na dno naczynia żaroodpornego wysyp „surową” kaszę jęczmienną. Na kaszę wyłóż podsmażone mięso z warzywami.
Kostki bulionowe rozpuść w 2 szklankach wody i zalej całą zapiekankę.

*Pamiętaj, żeby naczynie w którym robisz zapiekankę nie było wypełnione. Kasza gotując się nabiera objętości, więc zapiekanka będzie wyższa po upieczeniu!
*Zalej zapiekankę tak, aby gotowy bulion nie do końca ją pokrywał. Jeśli dłużej poddusisz warzywa, zmniejszą one swą objętość. Wtedy przygotowanego bulionu może okazać się za dużo.

Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C. przez 30 minut. Po tym czasie przykryj zapiekankę folią aluminiową i piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.