Jadąc w lato do teściów zazwyczaj przywożę do domu warzywa z
ich ogródka. Najwięcej zawsze jest cukinii. Nie dlatego że dużo ilościowo,
tylko dużo, ponieważ nie jest to cukinia rozmiarów sklepowych. Nierzadko
cukinie moich teściów mierzą ok. 40cm!! Jak się już zerwie tak duże warzywo, trzeba je dobrze wykorzystać. Wszyscy więc, co roku kombinują co można z taką
ilością cukinii zrobić. Wierzcie mi, samo leczo szybko się nudzi ;)
Tę zapiekankę po praz pierwszy podała nam właśnie teściowa.
Oczywiście większość (faceci) kręciła nosem, że cukinia?! że kasza?!, więc w
ruch poszedł ketchup :D Jedynym plusem był zapiekany ser.
Teraz często serwuję tę zapiekankę i nikt nie marudzi, bo
jest naprawdę przepyszna!
Składniki:
- 20 dag kaszy jęczmiennej
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 duża cukinia (ok. 400g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- ser żółty – Ja używam edamskiego.
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
Mięso przypraw
przyprawą do mięsa mielonego i usmaż na oleju. Cukinię, marchew i pietruszkę
obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj i pokrój w cienkie pół plasterki.
Gdy mięso się usmaży dodaj do niego przygotowane warzywa, wymieszaj wszystko i
duś ok. 5 minut.
*Ja warzywa trochę solę dla smaku, jednak wtedy puszczają
wodę podczas duszenia. Trzeba je więc odsączać przy nakładaniu do naczynia
żaroodpornego.
Na dno naczynia żaroodpornego wysyp „surową” kaszę
jęczmienną. Na kaszę wyłóż podsmażone mięso z warzywami.
Kostki bulionowe rozpuść w 2 szklankach wody i zalej całą zapiekankę.
Kostki bulionowe rozpuść w 2 szklankach wody i zalej całą zapiekankę.
*Pamiętaj, żeby naczynie w którym robisz zapiekankę nie było
wypełnione. Kasza gotując się nabiera objętości, więc zapiekanka będzie wyższa
po upieczeniu!
*Zalej zapiekankę tak, aby gotowy bulion nie do końca ją pokrywał.
Jeśli dłużej poddusisz warzywa, zmniejszą one swą objętość. Wtedy przygotowanego
bulionu może okazać się za dużo.
Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Piecz w piekarniku
nagrzanym do 180st. C. przez 30 minut. Po tym czasie przykryj zapiekankę folią
aluminiową i piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego.


Komentarze
Prześlij komentarz