Zakwas na żur kupić można właściwie w każdym sklepie. Jednak ile możemy mieć satysfakcji, jeśli zrobimy go sami! Tym bardziej, że jest to bardzo proste i szybkie.
Spotkałam się z wieloma przepisami, każdy wygląda trochę inaczej. Nie pozostało mi więc nic innego jak pozostać przy dobrym i sprawdzonym przepisie mojej babci :).
Pierwszy żurek zrób z zakwasu kupionego w sklepie. Pamiętaj tylko aby po wymieszaniu zakwasu nie wlać go całego do zupy. Zostaw trochę na dnie a następnie przelej tą resztkę do słoika.
* Kupny żurek jest najczęściej w plastikowej butelce, więc ciężko byłoby w niej ponownie zakisić żur.
Odczekaj, aż zakwas osiądzie na dnie słoika i wylej pozostałą na wierzchu wodę. To jest moja baza dla nowego zakwasu ;).
* Używam litrowego słoika.
* Zostawiając zakwas na dnie za każdym razem, możesz go robić w nieskończoność.
Składniki:
- resztka zakwasu
- 5 łyżek mąki żytniej żurkowej
- 0,5 l letniej wody przegotowanej
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do przygotowanej resztki zakwasu wsyp przesianą mąkę. Dodaj czosnek i zalej wszystko wodą. Porządnie wymieszaj. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym tak, aby zakwas nie był szczelnie zamknięty. Odstaw w ciepłe miejsce i mieszaj codziennie.
* Pamiętaj żaby nie mieszać zakwasu metalową łyżką! Wszystko co kiszone ( np. kapusta, żur) nie powinno mieć kontaktu z metalem. Rób to łyżką drewnianą.
Po 4-5 dniach, kiedy zakwas będzie już kwaśny, możesz go wykorzystać. Jeśli chcesz go zostawić na później, zakręć porządnie słoik i wstaw do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz