Przejdź do głównej zawartości

Zakwas na żurek

Zakwas na żur kupić można właściwie w każdym sklepie. Jednak ile możemy mieć satysfakcji, jeśli zrobimy go sami! Tym bardziej, że jest to bardzo proste i szybkie.

Spotkałam się z wieloma przepisami, każdy wygląda trochę inaczej. Nie pozostało mi więc nic innego jak pozostać przy dobrym i sprawdzonym przepisie mojej babci :).



Pierwszy żurek zrób z zakwasu kupionego w sklepie. Pamiętaj tylko aby po wymieszaniu zakwasu nie wlać go całego do zupy. Zostaw trochę na dnie a następnie przelej tą resztkę do słoika.
* Kupny żurek jest najczęściej w plastikowej butelce, więc ciężko byłoby w niej ponownie zakisić żur.

Odczekaj, aż zakwas osiądzie na dnie słoika i wylej pozostałą na wierzchu wodę. To jest moja baza dla nowego zakwasu ;).
* Używam litrowego słoika.
* Zostawiając zakwas na dnie za każdym razem, możesz go robić w nieskończoność.


Składniki:

- resztka zakwasu
- 5 łyżek mąki żytniej żurkowej
- 0,5 l letniej wody przegotowanej
- 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Do przygotowanej resztki zakwasu wsyp przesianą mąkę. Dodaj czosnek i zalej wszystko wodą. Porządnie wymieszaj. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym tak, aby zakwas nie był szczelnie zamknięty. Odstaw w ciepłe miejsce i mieszaj codziennie.
* Pamiętaj żaby nie mieszać zakwasu metalową łyżką! Wszystko co kiszone ( np. kapusta, żur) nie powinno mieć kontaktu z metalem. Rób to łyżką drewnianą.

Po 4-5 dniach, kiedy zakwas będzie już kwaśny, możesz go wykorzystać. Jeśli chcesz go zostawić na później, zakręć porządnie słoik i wstaw do lodówki.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.