Najlepsze lody na świecie!
Składniki:
- 0,5 l śmietany kremówki ( 30, 36 %)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie sparz wrzątkiem!
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i pomału dodawaj cukier. Na koniec dodaj żółtka i jeszcze chwilę miksuj.
Śmietanę ubij i dodaj do jajek z cukrem delikatnie mieszając.
* Możesz dodać owoce lub kakao ;)
Gotową masę przelej do pojemnika lub pojemników i zamroź.
* Czas zamrażania jest różny. Im mniejsze pojemniki tym szybciej się zamrozi ;) Najlepiej jednak zostawić lody na całą noc w zamrażarce.
* Nigdy wcześniej tego nie robiłam, ale przeczytałam w internecie, że należy lody mieszać parę razy podczas zamrażania - wtedy nie są takie zbite. Przemieszałam lody dwa razy co 2 godziny i może jednak widać różnice... :)
Smacznego.
Składniki:
- 0,5 l śmietany kremówki ( 30, 36 %)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie sparz wrzątkiem!
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i pomału dodawaj cukier. Na koniec dodaj żółtka i jeszcze chwilę miksuj.
Śmietanę ubij i dodaj do jajek z cukrem delikatnie mieszając.
* Możesz dodać owoce lub kakao ;)
Gotową masę przelej do pojemnika lub pojemników i zamroź.
* Czas zamrażania jest różny. Im mniejsze pojemniki tym szybciej się zamrozi ;) Najlepiej jednak zostawić lody na całą noc w zamrażarce.
* Nigdy wcześniej tego nie robiłam, ale przeczytałam w internecie, że należy lody mieszać parę razy podczas zamrażania - wtedy nie są takie zbite. Przemieszałam lody dwa razy co 2 godziny i może jednak widać różnice... :)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz