Jak zaskoczyć męża w piątek? Postawić przez nim talerz z obiadem a na nim: kotlet mielony. Trochę oszukany, bo ryżowy :)
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartej marchewki
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera (użyłam sera gouda)
- 2 łyżki siekanego koperku, pietruszki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu zostaw go w wodzie przez ok.10 minut, odcedź i przełóż do dużej miski.
* Ryż nie może być sypki. Powinien się kleić, dlatego pozostawiam go w garnku żaby "doszedł".
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ser również zetrzyj, koperek umyj i posiekaj. Wszystko wrzuć do miski z ryżem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Możesz masę ryżową trochę przyprawić, jednak pamiętaj, że ryż gotował się w osolonej wodzie.
* Masa powinna się kleić, jeśli jest zbyt wodnista dodaj trochę bułki tartej - wchłonie nadmiar wody.
Uformuj z masy kotleciki, obtocz w bułce tartej jak zwykłe mielone i smaż na gorącym oleju aż się ładnie zarumienią.
* Ja nie formuję kotletów wcześniej. Często się rozwalają. Obtaczam je w bułce tartej i od razu kładę na rozgrzaną patelnię.
Smacznego.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartej marchewki
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera (użyłam sera gouda)
- 2 łyżki siekanego koperku, pietruszki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu zostaw go w wodzie przez ok.10 minut, odcedź i przełóż do dużej miski.
* Ryż nie może być sypki. Powinien się kleić, dlatego pozostawiam go w garnku żaby "doszedł".
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ser również zetrzyj, koperek umyj i posiekaj. Wszystko wrzuć do miski z ryżem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Możesz masę ryżową trochę przyprawić, jednak pamiętaj, że ryż gotował się w osolonej wodzie.
* Masa powinna się kleić, jeśli jest zbyt wodnista dodaj trochę bułki tartej - wchłonie nadmiar wody.
Uformuj z masy kotleciki, obtocz w bułce tartej jak zwykłe mielone i smaż na gorącym oleju aż się ładnie zarumienią.
* Ja nie formuję kotletów wcześniej. Często się rozwalają. Obtaczam je w bułce tartej i od razu kładę na rozgrzaną patelnię.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz