Sezon na truskawki trwa. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów: zamrozić, zrobić przetwory, ozdobić nimi ciasto lub wypić pyszny koktajl.
Składniki:
- truskawki
- maślanka/ kefir/ jogurt naturalny
- cukier lub miód
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i odszypułkuj. Te większe możesz przekroić aby się lepiej poddały blenderowi :) Wsyp truskawki do wysokiego naczynia, dodaj cukier i zblenduj.
* Jeśli nie masz blendera, możesz truskawki ubić np. okrągłym tłuczkiem lub tym do ziemniaków.
* Otrzymany mus możesz również wykorzystać do deserów lub jako polewę do lodów!
Do zmiksowanych truskawek dodaj maślankę i porządnie wymieszaj.
* Proporcje mogą być różne, to nie ma znaczenia. Koktajl może być mniej lub bardziej truskawkowy czy słodki. Każdy lubi co innego.
Ja miałam 0,5 kg truskawek i znalazłam w lodówce duży jogurt naturalny. Cukru dodałam 3 łyżki.
Smacznego.
Składniki:
- truskawki
- maślanka/ kefir/ jogurt naturalny
- cukier lub miód
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i odszypułkuj. Te większe możesz przekroić aby się lepiej poddały blenderowi :) Wsyp truskawki do wysokiego naczynia, dodaj cukier i zblenduj.
* Jeśli nie masz blendera, możesz truskawki ubić np. okrągłym tłuczkiem lub tym do ziemniaków.
* Otrzymany mus możesz również wykorzystać do deserów lub jako polewę do lodów!
Do zmiksowanych truskawek dodaj maślankę i porządnie wymieszaj.
* Proporcje mogą być różne, to nie ma znaczenia. Koktajl może być mniej lub bardziej truskawkowy czy słodki. Każdy lubi co innego.
Ja miałam 0,5 kg truskawek i znalazłam w lodówce duży jogurt naturalny. Cukru dodałam 3 łyżki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz