Pora na coś słodkiego!
Rzadko piekę ciasta, ponieważ u nas w domu nikt nie przepada za słodkościami. Jedyną okazję na zrobienie ciasta mam kiedy spodziewamy się gości lub sami do kogoś się wybieramy. Najczęściej są to ciasta bardzo szybkie i z małą ilością składników których większość znajdę na co dzień w kuchni.
Pewnego razu zdecydowałam się na upieczenie sernika. W sklepie można kupić gotowy ser, którego nie trzeba już mielić więc pomyślałam, że to będzie całkiem łatwe. Nigdy wcześniej nie robiłam sernika, więc szybko odpaliłam internet w poszukiwaniu przepisu. Wtedy okazało się, że owszem, jest to bardzo łatwe zadanie, jednak każdy znaleziony przepis zawierał ogromną ilość jajek i jeszcze większą ilość masła! Domyślam się, że porządny sernik takich właśnie składników wymaga. Postawiłam jednak na szybkość, łatwość i OSZCZĘDNOŚĆ :)
Trafiłam na przepis z bloga Smaczna Pyza, który oczywiście trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
CIASTO
- 340 g mąki pszennej 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru
- 30 g kakao naturalnego
- 140 g masła
- 3-4 krople olejku rumowego (niekoniecznie)
- 4 żółtka ze średnich jajek
- 2 łyżki gęstej śmietany
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu
- 100 g masła
- 240 g cukru
- 4 białka ze średnich jajek
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego albo ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z połowy cytryny
Rzadko piekę ciasta, ponieważ u nas w domu nikt nie przepada za słodkościami. Jedyną okazję na zrobienie ciasta mam kiedy spodziewamy się gości lub sami do kogoś się wybieramy. Najczęściej są to ciasta bardzo szybkie i z małą ilością składników których większość znajdę na co dzień w kuchni.
Pewnego razu zdecydowałam się na upieczenie sernika. W sklepie można kupić gotowy ser, którego nie trzeba już mielić więc pomyślałam, że to będzie całkiem łatwe. Nigdy wcześniej nie robiłam sernika, więc szybko odpaliłam internet w poszukiwaniu przepisu. Wtedy okazało się, że owszem, jest to bardzo łatwe zadanie, jednak każdy znaleziony przepis zawierał ogromną ilość jajek i jeszcze większą ilość masła! Domyślam się, że porządny sernik takich właśnie składników wymaga. Postawiłam jednak na szybkość, łatwość i OSZCZĘDNOŚĆ :)
Trafiłam na przepis z bloga Smaczna Pyza, który oczywiście trochę zmodyfikowałam.
CIASTO
- 340 g mąki pszennej 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru
- 30 g kakao naturalnego
- 140 g masła
- 3-4 krople olejku rumowego (niekoniecznie)
- 4 żółtka ze średnich jajek
- 2 łyżki gęstej śmietany
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu
- 100 g masła
- 240 g cukru
- 4 białka ze średnich jajek
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego albo ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z połowy cytryny
Składniki ciasta są odpowiednie dla okrągłej blachy o średnicy 24cm lub standardowej prostokątnej blachy ok. 35x25cm.
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier oraz rozdrobnione masło i rozetrzyj rękami. Dodaj żółtka, olejek rumowy oraz śmietanę.
* Zamiast olejku rumowego dodałam Amaretto.
Ze wszystkich już składników zagnieć ciasto, podziel je na dwie części, które zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier oraz rozdrobnione masło i rozetrzyj rękami. Dodaj żółtka, olejek rumowy oraz śmietanę.
* Zamiast olejku rumowego dodałam Amaretto.
Ze wszystkich już składników zagnieć ciasto, podziel je na dwie części, które zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.
* Im bardziej twarde ciasto tym łatwiej jest je zetrzeć na tarce.
* Zazwyczaj dzielę ciasto na większą część, którą wykorzystam na spód ciasta i mniejszą, którą zostawiam na górę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Po odpowiednim czasie oczekiwania jedną część ciasta zetrzyj równomiernie na dno blachy, a drugą zostaw na posypanie wierzchu ciasta.
MASA SEROWA:
Białka ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i wanilią.
Miksując powoli wlewaj roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę serową przelej do blachy na starte już ciasto i wyrównaj. Na koniec zetrzyj drugą część ciasta.
* Jeśli masz dość dużo czasu i cierpliwości możesz z pozostałego ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym już piekarniku przez 15 minut po czym wyciągnij je do przestudzenia. Następnie włóż ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Przed podaniem posyp ciasto cukrem p
udrem.
Smacznego.
Oryginalny przepis na ciasto znajdziesz tutaj.
MASA SEROWA:
Białka ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i wanilią.
Miksując powoli wlewaj roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę serową przelej do blachy na starte już ciasto i wyrównaj. Na koniec zetrzyj drugą część ciasta.
* Jeśli masz dość dużo czasu i cierpliwości możesz z pozostałego ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym już piekarniku przez 15 minut po czym wyciągnij je do przestudzenia. Następnie włóż ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Przed podaniem posyp ciasto cukrem p
udrem.
Smacznego.
Oryginalny przepis na ciasto znajdziesz tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz