Przejdź do głównej zawartości

Sernik królewski

Pora na coś słodkiego!
Rzadko piekę ciasta, ponieważ u nas w domu nikt nie przepada za słodkościami. Jedyną okazję na zrobienie ciasta mam kiedy spodziewamy się gości lub sami do kogoś się wybieramy. Najczęściej są to ciasta bardzo szybkie i z małą ilością składników których większość znajdę na co dzień w kuchni.

Pewnego razu zdecydowałam się na upieczenie sernika. W sklepie można kupić gotowy ser, którego nie trzeba już mielić więc pomyślałam, że to będzie całkiem łatwe. Nigdy wcześniej nie robiłam sernika, więc szybko odpaliłam internet w poszukiwaniu przepisu. Wtedy okazało się, że owszem, jest to bardzo łatwe zadanie, jednak każdy znaleziony przepis zawierał ogromną ilość jajek i jeszcze większą ilość masła! Domyślam się, że porządny sernik takich właśnie składników wymaga. Postawiłam jednak na szybkość, łatwość i OSZCZĘDNOŚĆ :)

Trafiłam na przepis z bloga Smaczna Pyza, który oczywiście trochę zmodyfikowałam.

Składniki:
CIASTO
- 340 g mąki pszennej 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru
- 30 g kakao naturalnego
- 140 g masła
- 3-4 krople olejku rumowego (niekoniecznie)
- 4 żółtka ze średnich jajek
- 2 łyżki gęstej śmietany

MASA SEROWA
- 1 kg twarogu
- 100 g masła
- 240 g cukru
- 4 białka ze średnich jajek
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego albo ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z połowy cytryny

Składniki ciasta są odpowiednie dla okrągłej blachy o średnicy 24cm lub standardowej prostokątnej blachy ok. 35x25cm.  

Sposób przygotowania:
CIASTO:
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier oraz rozdrobnione masło i rozetrzyj rękami. Dodaj żółtka, olejek rumowy oraz śmietanę.
* Zamiast olejku rumowego dodałam Amaretto.

Ze wszystkich już składników zagnieć ciasto, podziel je na dwie części, które zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.
* Im bardziej twarde ciasto tym łatwiej jest je zetrzeć na tarce.
* Zazwyczaj dzielę ciasto na większą część, którą wykorzystam na spód ciasta i mniejszą, którą zostawiam na górę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
Po odpowiednim czasie oczekiwania jedną część ciasta zetrzyj równomiernie na dno blachy, a drugą zostaw na posypanie wierzchu ciasta.

MASA SEROWA:
Białka ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i wanilią.
Miksując powoli wlewaj roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Gotową masę serową przelej do blachy na starte już ciasto i wyrównaj. Na koniec zetrzyj drugą część ciasta.
* Jeśli masz dość dużo czasu i cierpliwości możesz z pozostałego ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę na masie serowej.


Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym już piekarniku przez 15 minut po czym wyciągnij je do przestudzenia. Następnie włóż ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Przed podaniem posyp ciasto cukrem p
udrem.
Smacznego.

Oryginalny przepis na ciasto znajdziesz tutaj.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.