Przejdź do głównej zawartości

Surówka Colesław

W moim domu rodzinnym raczej nie pojawiała się na stole ta surówka. Często jednak spotkać ją mogłam na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych organizowanych w restauracji lub w "zestawie surówek" w karcie menu.
Sama pierwszy raz zrobiłam ją w ubiegłym roku. Po wizycie u teściów skrzynkami przywoziłam do domu warzywa z ich własnej uprawy. Między innymi właśnie kapustę. W pewnym momencie brak już pomysłów na wykorzystanie darów natury, które i tak przecież trzeba zerwać/ wyrwać i zjeść, żeby się nie zmarnowały. Wtedy wpadłam na ten genialny pomysł zrobienia właśnie "Colesława".
Po wielu poszukiwaniach dobrych rad, dostosowaniu wielu przepisów do swoich oczekiwań - jest! Bardzo prosty i łatwy przepis na surówkę pasującą chyba do wszystkiego.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej/ czerwonej
- 1 marchewka
- 1 jabłko 
- 1/2  małej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy. Zwykła, delikatesowa, taka jakiej używasz na co dzień.
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj według uznania. Niektórzy lubią bardzo drobną kapustę, ja trę ją na tarce
w plastry więc jest raczej długa. Poszatkowaną kapustę posól, porządnie wymieszaj i wygnieć ręką tak, aby puszczała soki - przez co zmięknie. Pozostaw posoloną kapustę na min. 15 minut.
Marchewkę oraz jabłko obierz, zetrzyj do kapusty na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do kapusty według uznania.
*Możesz zrobić surówkę bez cebuli jeśli wolisz żeby była delikatniejsza.
Do kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników
i wymieszaj.
*Dobrze jest aby gotową surówkę odstawić jeszcze na pewien czas żeby się "przegryzła". 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.