Najczęściej robię obiad na szybko, a jak na szybko to wiadomo - kurczak. Do kurczaka ryż/ makaron plus sosy wszelkiego rodzaju. Gdy wszystko się już przejadło zaczynam powracać do przepisów z dzieciństwa.
Przepis ten jest szybki, łatwy i sycący, a większość składników potrzebnych do jego wykonania znajdzie się raczej zawsze w każdej kuchni.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka ( pierś jest podwójna, filet pojedynczy 😉)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
- sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw przyprawą do gyrosa. Do miski wrzuć jajka, mąkę, majonez
i porządnie wymieszaj. Do otrzymanego ciasta wrzuć pokrojonego kurczaka, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie wymieszaj tak, aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj ciasto z kurczakiem formując małe placuszki.
* Ja z dwóch łyżek kurczaka w cieście robię jeden placuszek po czym polewam go jeszcze łyżką samego ciasta.
Smaż z obu stron kilka minut aż placki się zarumienią.
* Wiadomo, że lepiej za szybko ich nie ściągać z patelni, ponieważ mięso musi się porządnie usmażyć. Najlepiej spróbuj pierwszego placka czy mięso jest już usmażone i czy nie trzeba ciasta doprawić.
Smacznego.
Przepis ten jest szybki, łatwy i sycący, a większość składników potrzebnych do jego wykonania znajdzie się raczej zawsze w każdej kuchni.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka ( pierś jest podwójna, filet pojedynczy 😉)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
- sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw przyprawą do gyrosa. Do miski wrzuć jajka, mąkę, majonez
i porządnie wymieszaj. Do otrzymanego ciasta wrzuć pokrojonego kurczaka, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie wymieszaj tak, aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj ciasto z kurczakiem formując małe placuszki.
* Ja z dwóch łyżek kurczaka w cieście robię jeden placuszek po czym polewam go jeszcze łyżką samego ciasta.
Smaż z obu stron kilka minut aż placki się zarumienią.
* Wiadomo, że lepiej za szybko ich nie ściągać z patelni, ponieważ mięso musi się porządnie usmażyć. Najlepiej spróbuj pierwszego placka czy mięso jest już usmażone i czy nie trzeba ciasta doprawić.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz