Alternatywa dla zwykłego spaghetti bolognese.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 500g passaty pomidorowej
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 500g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- makaron świderki
- olej
- makaron świderki
- olej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, łyżeczka cukru/ ksylitolu/ erytrytolu, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, bazylia
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko porządnie wymieszaj i uformuj z mięsa małe kulki. Następnie podsmaż je na oleju z obu stron.
- sól, pieprz, łyżeczka cukru/ ksylitolu/ erytrytolu, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, bazylia
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko porządnie wymieszaj i uformuj z mięsa małe kulki. Następnie podsmaż je na oleju z obu stron.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do podsmażonej cebuli wlej passatę pomidorową, dodaj przecier. Sos przypraw solą, cukrem oraz bazylią i porządnie wymieszaj. Duś na małym ogniu aż sos będzie gęsty. Do gotowego sosu przełóż usmażone mięsne kulki.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem z mięsem i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz