Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa. W sam raz na chłodniejsze dni.
Składniki:
- garść grzybów suszonych
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 zupy grzybowe/ borowikowe
- 2 serki topione śmietankowe
- liść laurowy, pieprz w kulkach, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby umyj i zalej wrzątkiem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, parę kulek pieprzu i wstaw do gotowania.
Składniki:
- garść grzybów suszonych
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 zupy grzybowe/ borowikowe
- 2 serki topione śmietankowe
- liść laurowy, pieprz w kulkach, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby umyj i zalej wrzątkiem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, parę kulek pieprzu i wstaw do gotowania.
Namoczone grzyby pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka z ziemniakami i marchewką. Wodę w której moczyły się grzyby przecedź przez gęste sitko do garnka z warzywami.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Uformuj z niego małe kulki. Gdy woda z warzywami będzie już wrzała, wrzuć do garnka mięsne kulki i pomału je przemieszaj.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Uformuj z niego małe kulki. Gdy woda z warzywami będzie już wrzała, wrzuć do garnka mięsne kulki i pomału je przemieszaj.
W osobnej miseczce rozpuść w małej ilości gorącej wody obie zupy pieczarkowe i wlej do garnka gdy ziemniaki będą już miękkie.
Serki topione dodaj do zupy na sam koniec. Jeśli serki mają rzadką konsystencję możesz je dodać prosto do garnka. Najczęściej jednak trzeba wziąć rondelek i rozdrobnione serki rozrobić w mniejszej ilości zupy a do tego, żeby uniknąć grudek, najlepiej wlać to do garnka przez sitko.
Zupę dopraw solą i/ lub maggi.
Czasami, jeśli zupy jest dużo i nie czuć mocno grzybowego smaku, dodaję do niej kostkę grzybową 😉
Smacznego!
Serki topione dodaj do zupy na sam koniec. Jeśli serki mają rzadką konsystencję możesz je dodać prosto do garnka. Najczęściej jednak trzeba wziąć rondelek i rozdrobnione serki rozrobić w mniejszej ilości zupy a do tego, żeby uniknąć grudek, najlepiej wlać to do garnka przez sitko.
Zupę dopraw solą i/ lub maggi.
Czasami, jeśli zupy jest dużo i nie czuć mocno grzybowego smaku, dodaję do niej kostkę grzybową 😉
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz