Przejdź do głównej zawartości

Zupa grzybowa z kulkami mięsnymi

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa. W sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:
- garść grzybów suszonych
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 zupy grzybowe/ borowikowe
- 2 serki topione śmietankowe
- liść laurowy, pieprz w kulkach, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby umyj i zalej wrzątkiem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, parę kulek pieprzu i wstaw do gotowania.
Namoczone grzyby pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka z ziemniakami i marchewką. Wodę w której moczyły się grzyby przecedź przez gęste sitko do garnka z warzywami.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Uformuj z niego małe kulki. Gdy woda z warzywami będzie już wrzała, wrzuć do garnka mięsne kulki i pomału je przemieszaj.
W osobnej miseczce rozpuść w małej ilości gorącej wody obie zupy pieczarkowe i wlej do garnka gdy ziemniaki będą już miękkie.
Serki topione dodaj do zupy na sam koniec. Jeśli serki mają rzadką konsystencję możesz je dodać prosto do garnka. Najczęściej jednak trzeba wziąć rondelek i rozdrobnione serki rozrobić w mniejszej ilości zupy a do tego, żeby uniknąć grudek, najlepiej wlać to do garnka przez sitko.
Zupę dopraw solą i/ lub maggi.
Czasami, jeśli zupy jest dużo i nie czuć mocno grzybowego smaku, dodaję do niej kostkę grzybową 😉

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.